Oletko nörtti? Menestyt elämässäsi cooleja paremmin

07.07.2014 16:06 - Laura Sulkava

Peruskoulussa nörttiys tai suosio ei kerro suoraan sitä, miten nuori pärjää aikuisena elämässään.

Nyt sekin on tutkittu, kuinka niin sanotusti eri kasteihin kouluiässä kuuluneet lapset pärjäävät aikuistuessaan. Tutkimuksen mukaan nörtit eli oman tiensä valinneet, koulussa hyvin päjäävät ja ehkä ongelmiakin kohdanneet nuoret menestyvät aikuistuessaan paremmin kuin luokan suosikit.

Tutkijat seurasivat 13-vuotiaiden nuorten elämää kymmenen vuoden ajan. Tunnolliset, hiljaiset ja ehkä hieman syrjään vetäytyneet pärjäsivät elämässään mainiosti, kun ikää mittarissa alkoi olla yli 20 vuotta.

Tutkimuksessa havaittiin myös, että suositut lapset harhautuivat todennäköisemmin huumeiden käytön pariin, eristäytyivät ja jäivät yhteiskunnan ulkopuolelle. Tulevaisuudessa heillä oli myös vaikeaa solmia uusia suhteita ja saada ystäviä.

Tutkimusta johtanut professori Joseph Allen kannustaakin vanhempia, joiden lapset eivät tunnu sopivan täysin kouluympäristöön, olemaan kärsivällisiä ja tukemaan lapsukaisia.

- Ne lapset jotka saavat paljon kiitosta ja huomiota pinnallisista asioista, ovat riskiryhmässä syrjäytyä aikuisena. Heistä tulee riippuvaisia sellaisista asioista, joilla ei ole suurta merkitystä aikuiselämässä.

Miksi coolit eivät pärjää yhtä hyvin aikuisena?

Suosio määritellään nuoruudessa eri tavalla kuin aikuiselämässä, mikä tuo huonoja uutisia niille, jotka olivat luokan hölösuita. Esiaikuismainen käytös sekä kapinointi, kuten pussailu ja pienimuotoinen ilkivalta, ovat esimerkkejä teininä arvostettavista asioista.

Lääkäri Faeza Khan selittää taustoja sillä, että niin sanotut suositut lapset yrittävät miellyttää sosiaalisilla taidoillaan enemmän kuin tunnetasolla. Koska he saavat nuorena toiminnastaan kiitosta, heidän vuorovaikutustaitonsa eivät kehity, vaan he jatkavat hyväksi toteamallaan tavalla.

Ongelmana on, että koska aikuisiässä tarvittavaa hyväksyntää ei enää saa samoilla keinoilla, käytös voi kehittyä aggressiivisemmaksi ja nuori joutua virkavallan kanssa tekemisiin.

Kirjoitimme aikaisemmin suomalaisen koulusysteemin välitunnit kyseenalaistavasta opettajasta. Katso juttu tästä sekä juttu lasten kirjoittamista, hauskoista koevastauksista tästä.

Lähde: News.com.au

Kilpailut

Uusimmat