Naiset kokevat usein seksismiä työpaikalla – 10 yleisintä tilannetta

30.07.2014 12:15 - Eeva Rajala

Monet naiset kokevat työpaikallaan eriarvoisuutta miehiin verrattuna.

Osa naisista ei huomioi miesten kommentteja, jotka korostavat sukupuolten välisiä eroja miesten hyväksi, mutta osa naisista kärsii päivittäin eritasoisista seksistisistä kommenteista.

The Guardian -lehden mukaan seksismi näkyy työpaikoilla selvästi monissa tilanteissa, joihin naiset joutuvat. Naisten ammattinimikettä esimerkiksi aliarvioidaan. Everyday Sexism Project -projekti listaa 10 yleisintä tapausta, joihin naiset valitettavan usein törmäävät työelämässä. Naiset ovat myös kertoneet esimerkkitapauksia kyseisistä tilanteista.

Naista luullaan sihteeriksi

"Vaikka olen ollut kauan asiakastilaisuuksissa mukana, kun kaikki muut osallistujat ovat miehiä, minua säännöllisesti luullaan sihteeriksi."

"Johdan varainkeruuosastoa säätiössämme. Aina kun olen menossa miespuolisen työntekijän kanssa asiakaspalaveriin, miestä tervehditään ensin, häntä kätellään ensin ja keskustelu suunnataan hänen puoleensa. Kerran minulta kysyttiin, olenko paikalla kirjaamassa asioita muistiin, vaikka minut oli esitelty aiemmin johtajana."

Naista luullaan "respan tytöksi"

"Yritykseemme tuli kansainvälisiä vieraita tapaamiseen, jossa minun piti ainoana naisena kertoa selvitys yrityksen tilanteesta. Kävelin huoneeseen sisään, ja minulta alettiin tilata kahvia kahdella sokeripalalla."

Naisesta käytetään nimitystä "hyvä tyttö"

"Minulle on sanottu "hyvä tyttö". Kysyin kerran "Anteeksi mitä?" Sekä näytti toimivan yhteen mieheen. Toinen vain toisti sanansa. Minä kutsuin toista myöhemmin "hyväksi pojaksi". Hän näytti ymmärtävän yskän, mutta kertoi, ettei tarkoittanut mitään pahaa sanoillaan."

Nainen saa syytöksiä kuukautisista, jos hän kertoo tiukasti oman mielipiteensä
"Naiskollegani joutui hoputtamaan miespuolista työntekijää, sillä deadline oli lähellä. Mies oli vastannut: Onko se aika kuusta?"

Onko joku miestyöntekijä paikalla?

"Työskentelen lakifirmassa, ja puhelimessa minulta usein kysytään, voisiko soittaja puhua mieluummin jollekin miehelle."

Naisen ehdottama idea teilataan, jonka jälkeen miestyöntekijä ehdottaa saman idean, joka otetaan kehuen vastaan

"Ystäväni ehdotti kokouksessa hyvä loogista, yksinkertaista ratkaisua firman ongelmaan. Hän sai vastaukseksi vain tyhjiä katseita. Kun mieskollega hetken kuluttua ehdotti täysin samaa asiaa, koko huone nyökkäsi hyväksyvästi ja onnitteli miestä loistavasti ideasta."

Aiot hankkia lapsia?

"Työhaastattelussa minulta kysyttiin, aionko hankkia lisää lapsia ja miten lastenhoito on järjestetty. Joka kerralla kysymys alustetaan sanomalla: "Minun ei ehkä pitäisi kysyä tätä, mutta..." Niinpä, tätä ei pitäisikään kysyä! Olisitko kysynyt asiaa miespuoliselta työnhakijalta?"

Tulet kuitenkin kohta raskaaksi

"Hain töitä pienestä yrityksestä ollessani reilu 20-vuotias. Vanhempi työntekijä ja osaomistaja kertoi minulle, ettei minua palkata, sillä tulisin kuitenkin pian raskaaksi ja jäin äitiyslomalle. Hän myös sanoi, että jos kerron hänen kommenttinsa eteenpäin, hän kuitenkin kiistää asian."

Naista syytetään "vauva-aivoista"

"Minulle sanottiin heti ensimmäisenä työpäivänä äitiysloman jälkeen, etten ole enää koskaan sama työntekijä, sillä minä kärsin vauva-aivoista."

"Kun palasin äitiyslomalta töihin, uusi pomoni kertoi, ettei minun tarvitse enää keskittyä yksikkööni, josta pidin ennen lomaa huolen. Pomon mukaan yksikköni johtaminen olisi liian vaikeaa minulle, sillä keskittyminen työhön on minulle vaikeampaa nyt, kun ajatukset ovat lapsissa. Hän siis auttoi minua alentamalla minut."

Miestyöntekijän harhailevat kädet

"Olin 22-vuotias ja kolme kuukauden koeaika pienessä yrityksessä oli juuri alkanut. Yhtenä päivänä mappeja lajitellessani pomoni tuli taakseni, kietoi kätensä ympärilleni ja työnsi kielensä korvaani. Työnsin hänet pois ja sain potkut viikon päästä, koska en alkanut hänen kanssaan suhteeseen."

Lähde: The Guardian

Kilpailut

Uusimmat