Tutkijat ovat vakuuttuneita: Ihmisen tietoisuus ei tuhoudu kuolemassa

07.10.2014 20:23 - Senni Loikala

Ikinä ei pystytä todistamaan, mitä tapahtuu kuoleman jälkeen. Nyt brittiläisillä tutkijoilla on kuitenkin syytä uskoa, ettei tietoisuus ainakaan katoa heti kuoleman tapahduttua.

Brittiläisen Southamptonin yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan ihmisen tietoisuus ei lakkaa ainakaan heti fyysisen kuoleman jälkeen.

Neljä vuotta kestäneessä tutkimuksessa perehdyttiin yli 2000:n potilaan tapaukseen. Kaikki olivat kokeneet sydämenpysähdyksen ja heistä 330 ihmistä saatiin elvytettyä. Tutkijoita kiinnosti, millaisia kokemuksia ihmisillä oli siltä lyhyeltä ajalta, kun he olivat kliinisesti kuolleita ennen elvytyksen onnistumista.

Selvityneistä 40 prosenttia kertoi, että heidän tietoisuutensa jatkui edes jollakin tasolla huolimatta pysähtyneestä sydämestä. Se antaa tutkijoille syytä uskoa, ettei tietoisuus lakkaa ainakaan heti kuoleman tapahduttua.

- Todisteet viittaavat toistaiseksi siihen, ettei tietoisuus tuhoudu ensimmäisten minuuttien aikana kuolemasta. Me emme tiedä, kuihtuuko se pois myöhemmin, mutta heti kuoleman jälkeen tietoisuus ei katoa, sanoo tutkija Sam Parnia.

Parnian mukaan aivot eivät toimia sen jälkeen, kun sydän on lakannut lyömästä. Yleensä aivotoiminnan kuuluisi lakata alle puolessa minuutissa sydämen pysähdyttyä. Ihmisten kokemukset väliaikaisesta kuolemasta ovat senkin vuoksi todella kiinnostavia.

Heille, ketkä kokivat tietoisuutensa jatkuneen väliaikaisesta kuolemasta huolimatta, reilulle 45:lle prosentille jäi siitä henkisiä muistikuvia.

Osalla selviytyneistä oli kokemuksia, joissa he irtautuivat kehostaan ja katselivat tilannetta ulkopuolisena. He kokivat, että pystyivät näkemään ja kuulemaan pysähtyneestä sydämestä huolimatta.

Ihmisten tuntemukset olivat osassa tapauksissa negatiivisia, sisältäen pelon ja vainon tunnetta. Jotkut viittasivat hukkumisen tai syvässä vedessä raahatuksi tulemisen tunteeseen.

Jotkut puolestaan kertoivat nähneensä kirkasta valoa tai kultaisen välähdyksen kuoleman tapahduttua. Yksi viidestä kuvaili kuoleman hetkeä rauhalliseksi.

Lue myös: Elämä todella voi vilistä silmien edessä - asiat, joita et tiennyt kuolemasta

Lähde: Daily Mail

Kilpailut

Uusimmat