Älypuhelinaddiktit huomio: Kärsitkö kännnykkäkyynärpäästä ja taskuvärinäsyndroomasta?

08.07.2014 13:12 - Laura Sulkava

Älypuhelimet ovat jyränneet perinteiset kapulat. Niiden käyttöön liittyy addiktion lisäksi useita terveysongelmia, jotka vaikuttavat jokapäiväiseen elämäämme.

Uudet vempaimet tuovat uudet vammat. Tai vanhat vammat, jotka aiheutuvat uusista asioista. Alla lista älypuhelinriippuvuuden vaikutuksista kehoon. Lista saattaa kuulostaa hauskalta, mutta oireet ovat silti rasittavia särkyä aiheuttavia kiusankappaleita, joihin kannattaa kiinnittää huomiota.

Tekstarikynnet ja kännykkäkyynärpää

Tekstarikynnet pitää sisällään kaikki sormiin liittyvät krampit sekä lohkeilut, jotka aiheutuvat jatkuvasta tekstailusta, sivustojen selailusta ja pelailusta. Sivuoireena voit myös saada jännetulehduksia ja sekä kipeytyneen ranteen.

Kännykkäkyynärpää tulee jatkuvasta käden taivuttamisesta lähemmäs kasvoja sekä sormien liikuttelusta.

Kummatkin oireet helpottuvat käsien ja sormien venyttelyllä.

iRyhti

Tuntikausien puhelimen yli kumartelu kuormittaa niskan ja selän lihaksia. Unohtamatta alati huonontuvaa ryhtiä. Yhä useammat lääkäreiden pakeille selkäkipujen vuoksi menevät saavat oireensa juurikin kännykän räpläämisestä.

Selän asennon korjaaminen auttaa helpottamaan esimerkiksi alaselän kipuja ja puhelimen näpyttelyn vähentäminen vaikuttaa parantavasti niskan särkyyn.

Kuulostaa ehkä hassulta, mutta yritä pitää kännykkääsi silmien korkeudella, jolloin et nojaudu tuijottamaan syliisi ja rasita niskaasi.

Tietokonesyndrooma

Pienen näytön tuijottaminen ja tuhansien tviittien selailu voi rasittaa silmiä ja aiheuttaa silmien sumenemista, huimausta ja silmien kuivumista. Sumentunut näkö ja niskakivut taas aiheuttavat päänsärkyä.

Jos kärsit silmäongelmista, harkitse fontin suurentamista. Asiantuntijat suosittavat pitämään puhelinta 40 senttimetrin päässä kasvoista eli suhteellisen kaukana! Muutaman minuutin välein kannattaa nostaa katse ruudusta pois ja muistaa räpytellä silmiä välissä.

Eikäfobia

Eli siis lyhenne Ei kännykkää -fobiasta. Tässä on juurikin kyse siitä, että pelkää olla ilman puhelinta tai menettävänsä sen. Mikä parasta, tämä ei ole edes vitsi, vaan yleistyvä ilmiö.

Oireita voivat olla ahdistuneisuus tai negatiiviset fyysiset oireet, jos puhelinta ei löydy tai se ei ole käytettävissä. Yksi oireista on myös jatkuva tarkistelu, että kännykkä on varmasti mukana.

Oireita voi lievittää joogaamalla, meditoimalla ja hengittämällä syvään.

Taskuvärinäsyndrooma

Ei, et saanut tekstiviestiä. Eräässä tutkimuksessa havaittiin, että jopa lähes 90 prosenttia testihenkilöistä on tuntenut haamuvärinää eli he ovat luulleet saaneensa viestin, vaikka mitään oikeasti ei ole tullut.

Ongelmaan voi vaikuttaa esimerkiksi poistamalla värinän käytöstä sekä päättämällä tarkistaa puhelimensa vain tiettyyn aikaan tunnista. Taskun sijasta laita puhelin laukkuusi ja pidättäydy tarkistamasta tilannetta viiden minuutin välein.

Olemme kirjoittaneet sosiaalisesta mediasta aikaisemmin. Tutustu somen faktoihin ja ongelmiin tästä. Jos kärsit päänsäryistä, voit myös vilkaista, ovatko kyseessä vakavanlaatuiset oireet.

Lähde: Cosmopolitan

Kilpailut

Uusimmat