15- 30- vai 90 minuuttia? Lue, minkälaiset päiväunet sopivat sinulle parhaiten

13.11.2014 07:52 - Heli Thoren

Suloiset torkut voivat pelastaa väsyneen päivän. Pidä kuitenkin huoli, että nukut omalle kehollesi sopivan ajan.

Päiväunien laadulla ja etenkin pituudella on merkitystä. Tutkimusten mukaan nokosten pituuteen tulisi kiinnittää huomiota paitsi tarpeen myös sen mukaan, mikä on väsymyksen tila. Alla listassa faktoja kolmen mittaisista unista:

15 minuuttia

Niin kutsutuissa powernapeissa saat juuri sen verran unta, että se vaikuttaa jo muistiin positiivisesti. Vartissa ehdit jo nukahtaa hetkeksi syvempään uneen. Jos sinulla on aikaa unille vartti ja haluat nukahtaa nopeammin, kokeile lihasten jännitystekniikaa. Jännitä ja rentouta kehon lihaksia toistuvasti. Niin keho rentoutuu tehokkaammin ja nopeammin ja nukahtaminenkin helpottuu.

30 minuuttia

Päiväunet olisi paras ottaa noin kuusi tuntia heräämisen jälkeen. Tutkimusten mukaan juuri silloin keho on väsyneimmillään ja haukottelu alkaa. Syvän unen ehtii saavuttamaan puolessa tunnissa, mutta 30 minuutin unien ei pitäisi vielä saatella niin syvälle uneen, että herääminen on vaikeaa. Puolen tunnin unien jälkeen onkin oleellista nousta heti, kun kello soi. Jos jatkat nukkumista, on herääminen huomattavasti vaikeampaa. Harvardin yliopiston unitutkijan mukaan puolen tunnin jälkeen harva vielä tuntee oloaan pöhnäiseksi.

90 minuuttia

Tässä ajassa ehdit rentoutua täydellisesti, koska ehdit käymään läpi unen eri vaiheet. Tutkijoiden mukaan puolentoista tunnin unet vastaavat monelta osalta koko yön unia: aivot ja keho pääsevät lepäämään kunnolla. Myös muistille näin pitkät unet tekevät todella hyvää. Unet ovat kuitenkin niin pitkät, että saatat tuntea olosi pöhnäiseksi niiltä herätessä. Tutkijat muistuttavat välttämään näin pitkiä unia ennen yöunia. Pitkien päiväunien ja yöunien väliin tulisi mahtua vähintään neljä tuntia, jotta pidemmät unet eivät vaikuta nukahtamiseen iltaunille.


Tutkimus selvitti menevätkö hyvät yöunet seksin edelle. Lue kuinka kävi täällä.


Lähde: Huffington Post

Kilpailut

Uusimmat