Kuva: Shutterstock

Nirsoileeko lapsi ruokaillessa? Tee kaksi helppoa muutosta, suosittelee asiantuntija

12.03.2019 18:15 - Senni Loikala

Ruokaa kannattaa laittaa lapsen lautaselle vain vähän ja antaa mahdollisuus santsikierroksiin. Anna lapsen myös päättää kerran viikossa, mitä ruokaa syödään.

Kelpaako lapselle vain makaronilaatikko, kalapuikot ja lihapullat? Supernanny Suomi -televisiosarjasta tuttu lastensuojelun ammattilainen Pia Penttala kertoo Voice.fi:lle, miten ruokaillessa nirsoilevan lapsen voi saada syömään enemmän ja rohkeammin.

- Lasta kannattaa pyytää ottamaan ruokaa sen verran, kun hän jaksaa syödä. Jos ruoka laitetaan valmiiksi lautaselle, sitä kannattaa olla riittävän vähän. Ei haittaa, vaikka lapsi pyytäisi kolmesti lisää. Tärkeintä on, että hän suoriutuu aterian syömisestä.

- Jos lautasella on paljon ruokaa, lapsen alitajuntaan voi iskeä ajatus, ettei hän selviä aterian syömisestä.

Pia Penttala kannustaa vanhempia selvittämään lapsen ruokamieltymykset. Kaikkia toiveita ei tarvitse toteuttaa päivittäin, mutta ne kannattaa huomioida esimerkiksi kerran viikossa.

Supernanny Suomi tulee tiistaisin AVA:lta kello 21. (kuva: Emmi Moilanen)

- Vanhemmat huolehtivat ruoan terveellisyydestä, mutta myös kompromisseja voidaan tehdä. Viikkoon voi sisällyttää esimerkiksi lempiruokapäivän, jolloin lapset saavat päättää, mitä ruokaa valmistetaan.

Lapsiperheissä ruokailuhetkiin voi joskus yhdistyä vallankäyttöä, Pia Penttala toteaa. Tällöin vanhempien kannattaa rentouttaa ruokailutilanteita.

- Yhteinen ruokailuhetki on tärkeää muunkin kuin syömisen kannalta. Silloin vaihdetaan ajatuksia, jutellaan kuulumisista ja tehdään suunnitelmia illaksi tai lähipäiville. Onnistumisen merkitys on kokonaisvaltainen koko perheelle.

Lue myös: Haluatko pitää banaanit hyväkuntoisina? Yllättävä kikka estää tummumisen

Lue myös: Kananmunasta on moneksi – kolme helppoa keväistä reseptiä

Lue myös: Lapsen raivokohtaus on vältettävissä? Kokeile suomalaisen asiantuntijan neuvoa

Kilpailut

Uusimmat