Täit ovat taas täällä: Muistathan nämä 15 faktaa ikävistä vieraista

15.09.2013 16:15 - Heli Thoren

Päiväkodeissa ja kouluissa varaudutaan syksyisin täiden tuloon. Muutamalla niksillä selviät otuksista tai voit estää niiden tarttumisen kokonaan.

Täit ovat päiväkodeissa ja kouluissa liki jokasyksyinen riesa. Täiaika on syksyisin yleensä elokuusta lokakuuhun, jolloin niitä herkimmin havaitaan lasten hiuksissa. Ikävimmillään pikku otukset tarttuvat koko perheen päihin, jolloin täistä eroon pääseminen vaatii jo suurempia ponnisteluja. Ohessa 15 faktaa pienistä hiusvieraista:

1. Täi on 2-4 milliä pitkä loiseläin, joka imee verta päänahasta.

2. Täit tarttuvat helpoimmin 3-11 vuotiaisiin lapsiin.

3. Usein toistettava hiustenpesu ei estä täitä tulemasta. Täit viihtyvät sekä likaisissa että puhtaissa hiuksissa.

4. Pienillä lapsilla täitä esiintyy yhtä paljon sekä pojilla että tytöillä. Kouluiässä tyttöjen pitkät kutrit houkuttelevat täitä herkemmin.

5. Täiden munat, eli saivareet ovat valkoisia, hilsettä muistuttavia hippuja. Ne ovat kuitenkin paljon tiukemmin kiinni kuin hilse.

6. Kun täit imevät verta, puremakohta saattaa alkaa kutista. Pään raapiminen on yksi merkki täiden tulosta.

7. Täit eivät osaa lentää tai hyppiä, mutta ne osaavat pudottautua. Ne leviävät ryömimällä päästä toiseen. Lattialle pudotessaa ne ovat kömpelöitä. Lasten päiden pitää siis olla pidemmän aikaa kosketuksissa toisiinsa. Ne voivat myös tarttua, jos lapset kokeilevat toistensa hattuja.

8. Täit katoavat, kun hiukset pesee täisampoolla. On kuitenkin tärkeää, että tarkastetaan koko perheen päät samanaikaisesti. Jos saivareita löytyy kaikilta, kaikkien hiukset on käsiteltävä sampoolla. Tarkasta seuraavana päivänä, että kaikki täit ovat kuolleet. Tiheällä täikammalla saat myös saivareet pois kiusaamasta.

9. Täysikasvuinen täi munii noin kahdeksan munaa päivässä.

10. Täit tarvitsevat ihmisen verta noin 4-6 tunnin välein. Ne voivat elää ilman ravintoa esimerkiksi pipossa kuitenkin jopa kaksi vuorokautta.

11. Tarkista etenkin lapsen niska ja korvien taustat. Täit viihtyvät siellä.

12. Täit saa pois tekstiileistä, kun ne pestään 60 asteessa. Lakanat, sohvatyynyt ja muut kodin tekstiilit on syytä pestä, jos täitä löytyy. Jos tekstiiliä ei pysty pesemään, se tulee eristää suljettuun muovipussiin pariksi viikoksi. Myös saunassa 80 asteessa täit kuolevat kahdessa tunnissa.

13. Kun päiväkodissa tai koulussa on täivaroitus, voidaan lasten päähän ruiskuttaa täiden tarttumista ehkäisevää suihketta. Suihkeen on tarkoitus estää täitä tarttumasta.

14. Jos löydät lapsiltasi täitä, ota välittömästi yhteyttä päiväkotiin ja kouluun. Kun kaikki tarkistavat lastensa hiukset, pikku otukset saadaan karkotettua tehokkaasti kaikilta, eikä täistä tule suurempaa ongelmaa.

15. Jos täitä löytyy sampookäsittelystä huolimatta, syy voi olla jokin seuraavista: sampoo on levitetty liian märkiin hiuksiin, sampoota ei ole levitetty päänahkaan, kampaaminen on unohdettu tai lapset ovat saanet uuden tartunnan.

Lähteet: Sairaslapsi.com, Yliopistonapteekki.fi

Kilpailut

Uusimmat