Hyytyykö tietokoneesi? 10 tapaa vauhdittaa toimintaa

05.01.2014 14:15 - Laura Sulkava

Hurina kuuluu, mutta mitään ei tapahdu. Tietokoneen avaaminen kestää kymmenen minuuttia ja pinna palaa, kun odottelee ohjelman avautumista. Hätä ei ole tämän näköinen, vaan hidastuneelle PC:lle on mahdollista antaa hieman lisäpotkua yksinkertaisilla kikoilla.

On normaalia, että vanhempien koneiden toiminta hidastuu, mutta ennen kierrätykseen kärräystä voi käyttöikää yrittää parantaa puhdistamalla konetta. Alla listattuna vinkkejä noupeuttaa PC:tä. Ohjeet saattavat hieman vaihdella käyttöliittymästä riippuen.

1. Poista turhat ohjelmat

Uudessa koneessa on todennäköisesti asennettuna paljon ohjelmia, joille ei välttämättä ole käyttöä. Tarkista ohjelmien lista ja poista käyttämättömät.

Avaa käynnistä-valikko ja valitse "ohjauspaneeli". Klikkaa auki "Ohjelmat" ja vielä "Ohjelmat ja toiminnot". Ruudulle aukeavasta listasta voit valita ohjelmia ja klikkaamalla "poista asennus" voi poistaa ohjelman koneelta.

Jos et ole varma mitä ohjelma tekee koneellasi, kannattaa sen tarpeellisuus tarkistaa esimerkiksi googlaamalla.

2. Poista väliaikaiset tiedostot

Käyttäessä internetiä tietokoneen syvyyksiin tallentuu käyttöhistoria ja sama tapahtuu, kun lataa koneelle tiedostoja ja ohjelmia.

Avaa "Tietokone" joko Käynnistä-valikosta tai työpöydältä. Valitse kaksoisklikkaamalla ensisijainen kovalevy (Esimerkiksi Paikallinen levy (C:)) ja avaa sieltä Windows-kansio. Avautuneesta kansiolistasta klikkaa vielä auki "Temp", joka sisältää väliaikaiset tiedostot. Poista haluamasi tiedostot.

Tiedoston pääte .tmp kertoo tiedoston olevan väliaikainen.

3. Hanki SSD-massamuisti

Tietokone vaatii vapaata muistia avautuakseen ja toimiakseen tehokkaasti. Äärimmäisissä olosuhteissa kestävä SSD-massamuisti voi auttaa, jos esimerkiksi tietokoneen avaaminen tuntuu kestävän ikuisuuden. Flash-muistilla toimivan SSD:n vahvuuksia ovat muun muassa nopea tiedonsiirto, lämmönsietokyky, lyhyt hakuaika, äänetön toiminta ja vähäinen virrankäyttö.

4. Osta ulkoinen kovalevy

Hidastumista ei voi välttää, jos kovalevy on täynnä. Ohjelmat tarvitsevat kovalevytilaa toimiakseen nopeasti. Etenkin kuvien tai videoiden editointiohjelmat ovat raskaita käyttää, jonka vuoksi tietokoneen käyttö on hidasta, vaikka jonkun verran tilaa olisikin. Ulkoiselle kovalevylle voi siirtää valokuvien lisäksi esimerkiksi musiikkitiedostoja ja elokuvia, jotka vievät paljon kovalevytilaa.

5. Estä automaattisesti avautuvat ohjelmat

Useat ohjelmat avautuvat tietokoneen avautuessa ja jäävät toimimaan taustalla, vaikka et niitä käyttäisi. Ohjelmat hidastavat sekä koneen avautumista että käyttöä. Esimerkkejä automaattisesti avautuvista ohjelmista ovat Skype ja Spotify.

Avaa Käynnistä-valikko ja kirjoita hakukenttään "msconfig". Valitse avautuvan ikkunan yläreunasta ohjelmat-välilehti. Ruudulla näkyy lista ohjelmista, jotka avautuvat käynnistäessä koneen.

Poista ohjelmien edestä valintamerkit tai valitse "Poista kaikki käytöstä". Jos valitset jälkimmäisen vaihtoehdon, pidä huoli, että et vahingossa poista myös virustorjuntaohjelman automaattista käyttöä. Varma tapa on valita itse listasta vain ne ohjelmat, joista varmasti tiedät, että niitä ei tarvitse avata automaattisesti.

6. Hanki lisää keskusmuistia

Oletko havainnut, että käyttäessäsi useita ohjelmia kuten sähköpostia ja internetiä, vaihtaessa sivuja tietokone ottaa pienen pohdintatauon. Kyseessä on liian pieni RAM eli keskusmuistin määrä, jonka lisääminen on edullinen tapa saada lisää potkua toimintaan.

7. Tee levyn eheytys

Eheytys on tehokas tapa parantaa koneen toimintaa. Avaa joko Käynnistä-valikosta tai työpöydältä "Tietokone". Klikkaa hiiren oikealla näppäimellä haluamasi kovalevyn kohdalla ja valitse "ominaisuudet". Avautuvasta ikkunasta valitse työkalut-välilehti ja sieltä "Eheytä". Lopuksi valitse vielä "Eheytä levy".

8. Suorita levyn puhdistus

Tietokoneen uumeniin jää turhia suuriakin tiedostoja, joita ei muista aina poistaa. Automaattinen puhdistus etsii suuret tarpeettomat tiedostot ja poistaa ne.

Avaa Käynnistä-valikko ja klikkaa "Kaikki ohjelmat" ja sitten "Apuohjelmat". Apuohjelmien alta löytyy kansio nimeltä "Järjestelmätyökalut". Klikkaa kansio auki ja valitse "Järjestä uudelleen".

Valitse avautuvasta listasta vaihtoehdot, jotka haluat poistaa ja valitse "Ok".

9. Imuroi pöytäkone

Koneen sisään jää yllättävän paljon pölyä, joka kuumentaa konetta ja pahimmassa tapauksessa aiheuttaa tulipalon. Tietokoneen puhdistamisen kanssa kannattaa kuitenkin olla tarkkana, jotta ei vahingossa tuhoa herkkiä osia. Varmista, että virtalähde ei ole seinässä ja kone on ollut suljettuna vähintään 30 minuuttia ennen puhdistusta.

Ota koneesta kuori irti ja imuroi pienimmällä imuteholla pölyä pois.

10. Osta uusi kone

Kun kaikki kikat on käytetty ja kone on edelleen raivostuttavan hidas, on luovutettava ja ostettava uusi kone. Kannattaa punnita onko korjaaminen ja uusien osien ostaminen pidemmän päälle kannattavampaa kuin uuden ostaminen. Vanhan koneen korjaaminen voi tulla kalliimmaksi, kun uuden koneen ostaminen.

Lähde: News.com.au

Kilpailut

Uusimmat