Oliiviöljyä ei saisi säilyttää keittiön tasolla ja 3 muuta kumottua uskomusta öljystä

12.04.2014 14:15 -

Oliiviöljyyn liittyy monia uskomuksia. Listasimme neljä myyttiä, jotka tästä ihmeöljystä on hyvä tietää.

Oliiviöljy kuuluu oleellisena osana välimerenmaiden ruokiin. Sitä käytetään muun muassa ruoanlaittoon, kauneudenhoitoon ja polttoaineeksi.

Oliiviöljystä olemassa paljon erilaisia uskomuksia. Alla listattuna neljä myyttiä, jotka eivät pidä paikkaansa:

Myytti 1: Kaupoissa myytävä oliiviöljy on tuoretta

Toisin kuin jotkut juustot ja viinit, oliiviöljy ei parane vanhetessaan. Ruokakaupasta öljyä ostaessa, se saattaa olla jopa kolme vuotta vanhaa. Sen takia tuotteesta kannattaa tarkastaa sen mahdollinen valmistuspäivä, ja ostaa mahdollisimman tuoretta öljyä. Vanhassa oliiviöljyssä terveysvaikutukset ja antioksidantit hälvenevät.

Myytti 2: Hyvän oliiviöljyn tunnistaa väristä

Oliiviöljyn väri vaihtelee sen mukaan, milloin sato on kerätty ja minkä laatuisia hedelmiä öljyyn on käytetty. Öljyn väreissä voi olla sen vuoksi isoja eroja. Vihreämpi väri kertoo korkeammasta antioksidanttien määrästä ja täyteläisemmästä mausta. Oliiviöljyn väri muuttuu sen vanhetessa ja hapettuessa.

Jos oliiviöljy on lasipullossa, sen säilyvyyttä voi parantaa käärimällä pullon folioon. Näin öljy ei joudu olemaan valossa, ja se pitää öljyn parempana pidempään.

Myytti 3: Paras säilytyspaikka oliiviöljylle on keittiön tasolla tai jääkaapissa.

Koska öljy ei pidä valosta, ja se jopa huonontaa öljyn laatua, on paras säilytyspaikka oliiviöljylle pimeä, viileä kuivakaappi. Jääkaapissa oliiviöljy jähmettyy ja samenee.

Myytti 4: Oliiviöljy ei lihota

Neitsytoliiviöljy sisältää jopa enemmän monityydyttymättömiä rasvahappoja kuin muut öljyt. Nämä rasvat auttavat alentamaan kolesterolia - kuitenkin vain silloin, kun öljyn käyttö on kohtuullista.

Lähde: Prevention.com, Fitday.com

Kilpailut

Uusimmat