Pidä kukat virkeinä ja sateenvarjot ehjinä – 7 vinkkiä, joilla pidennät kodin tavaroiden elinaikaa

15.05.2014 17:45 - Linda Arponen

Sotkeentuuko manikyyrisi päivässä tai pilaantuuko hedelmäsi liian nopeasti? Onneksi monien arkisten asioiden kestävyyttä voi pidentää helpoilla keinoilla.

Ärsyttääkö sinua, jos ostamiesi ruoka-aineiden todellinen parasta ennen -päivä tuleekin vastaan jo monta päivää ennen ilmoitettua aikaa? Pilaantunut maito kahvin seassa saa rennoimmankin ihmisen helposti ärtymään.

Kotonasi olevien tavaroiden ja muiden asioiden eliniän pidentäminen ei ole pelkästään hermoja säästävää, vaan myös viisasta. Säästät sillä kuitenkin rahaa ja ympäristöä, kun et ole koko ajan ostamassa uudelleen samoja tuotteita.

Seuraavassa on listattu muutama kekseliäs vinkki, joiden avulla saat lisättyä kodintarvikkeittesi kestävyyttä.

Höylät

Säärikarvojen ajelemiseen tarkoitettujen höylien ja niiden terien käyttöikää on mahdollista pidentää parilla tavalla. Ensinnäkin terien kulumista voi hidastaa ajelemalla karvat suihkussa tai heti sen jälkeen. Tuolloin sänki kun on pehmeimmillään. Pyyhi sen jälkeen vesi pois höylästä ja säilytä sitä kuivassa paikassa, jotta höylä ei ala syöpyä.

Kun terä alkaa tylsyä, voit teroittaa sen uudelleen vetämällä sitä 10-20 kertaa edestakaisin farkun lahjetta pitkin. Kankaan kuidut poistavat teriin tulleet naarmut.

Meikit

Muuttamalla meikinkäyttötapaasi voit saada jotkin tuotteet kestämään jopa tuplasti pidempään. Vaihda esimerkiksi meikkisieni sutiin kun levität meikkivoidetta. Sudin voit ottaa käyttöön myös silloin, kun levität huulipunaa. Tällä tavalla sitä kuluu vähemmän ja puna myös levittyy tarkemmin.

Ripsiväri taas kuivuu turhan nopeasti, jos pumppaat sitä edestakaisin putkilossaan. Älä siis pumppaa, vaan pyöritä. Kun ripsiväri lopulta tuntuu olevan loppumassa, voit yrittää vielä pidentää sen olemassaoloa pitämällä harjaa hetken kuuman veden alla, jotta saat tuotteen taas nestemäiseksi.

Manikyyri

Manikyyrit eivät ole halpoja, joten niitä ei kannata heti tuhota. Muista siis ennen kynsien laittoa poistaa käsistäsi kaikki voiteet ja rasvat, sillä lakka tarttuu muuten huonosti. Muista myös, että käsien täytyy antaa kuivua ennen lakkausta. Sen jälkeen kun manikyyri on laitettu, älä pese käsiä kuumalla vedellä noin kahteentoista tuntiin, sillä lakalla kestää suurin piirtein niin kauan ennen kuin se kovettuu täysin.

Hedelmät ja vihannekset

Vaikka hedelmät ja vihannekset saattavat näyttää parhaat päivänsä nähneiltä, ei niitä välttämättä tarvitse heittää pois. Ne sisältävät kuitenkin yhä vitamiineja. Nahistuneet porkkanat voi esimerkiksi elvyttää pitämällä niitä jääkylmässä vedessä tunnin ajan. Kun laitat porkkanat sen jälkeen jääkaappiin, muista asettaa niiden alle talouspaperin pala, johon vesi voi kertyä.

Sipulit ja valkosipuli voivat taas säilyä tuoreina jopa puoli vuotta, mikäli niitä säilytetään ohuissa sukkahousuissa. Solmi jokaisen sipulin väliin solmu ja ripusta ne sen jälkeen viileään paikkaan, kauas muista ruoista.

Marjat toisaalta pilaantuvat nopeasti, jolloin niiden seasta pitää heti poistaa huonot yksilöt. Liota jäljelle jääneet marjat vielä lämpimässä vedessä 30 sekunnin ajan, jotta mahdolliset homeitiöt kuolevat.

Banaanit taas tulee pitää erillään muista hedelmistä, sillä ne erittävät etyleeni-kaasua, joka saa muut hedelmät pilaantumaan nopeammin. Banaanit kannattaa myös irrottaa toisistaan, jolloin ne säilyvät tuplasti pidempään.

Sateenvarjot

Kaatosateen jälkeen sateenvarjoa ei kannata heti taitella kasaan. Jos kosteus jää elämään varjoon, rikkoontuu ja ruostuu varjo helpommin. Jätä se mieluummin avoimena kuivumaan niin, että vesi valuu pois. Varjo kannattaa myös silloin tällöin pyyhkiä nukkaantumattomalla kankaalla puhtaaksi kaikista mahdollisista tahroista.

Maitotuotteet

Jos lasket jääkaappisi lämpötilaa viidestä asteesta 1-3 asteeseen saat maidon, juuston, kerman ja jogurtin säilymään jopa 25 prosenttia pidempään. Näin siksi, että bakteerikasvu hidastuu viileämmässä.

Kukat

Kukat voivat nuupahtaa nopeasti. Voit kuitenkin pitää ne pidempään virkeinä lisäämällä niiden veteen lorauksen suuvettä. Kyseisen nesteen antibakteerinen vaikutus hidastaa varsia mädättävien bakteerien kasvua. Myös monet muut antibakteeriset aineet, kuten vodka, voivat ajaa saman asian.

Katso pidempi lista täältä.

Lähde: Daily Mail

Kilpailut

Uusimmat