AL: Lääkäri varoittaa vauvojen vanhempia: Yleinen tapa saattaa olla hengenvaarallinen kesällä

16.07.2014 13:35 - Minna Talstila

Monilla vanhemmilla on tapana suojata vaunussa makaava lapsensa kankaalla. Tällä voi kuitenkin olla pahimmassa tapauksessa kohtalokkaita seurauksia.

Svenska Dagbladetin haastatteleman lastenlääkäri Svante Norgrenin mukaan vanhemmat voivat asettaa lapsensa hengenvaaraan yrittäessään suojata tätä auringonpaahteelta. Monilla on nimittäin tapana peittää lastenvaunut jonkinlaisella kankaalla, joka voi kuitenkin nostaa vaunujen lämpötilan liian korkeaksi ja heikentää ilman kiertämistä.

Aamulehden mukaan Svenska Dagbladet testasi asiaa laittamalla vaunuihin lämpömittarin, peittämällä vaunut kankaalla ja asettamalla aurinkoon. Testin alussa lämpötila oli vaunuissa 22 astetta, mutta puolessa tunnissa se nousi jopa 34 asteeseen. Seuraavan tunnin aikana lämpötila nousi vielä kolme astetta. Kokeilu tehtiin kello 11.30-13.00 välisenä aikana.

Norgrenin mukaan kuumuus voi aiheuttaa kuivumista ja jopa lämpöhalvauksen. Pienten vauvojen kohdalla se voi pahimmassa tapauksessa johtaa kätkytkuolemaan. Vauva voi nimittäin liiallisesta kuumuudesta johtuen luulla olevansa jälleen kohdussa ja lakata siksi hengittämästä.

Kirjoitimme aikaisemmin oikeanlaisesta aurinkovoiteen käytöstä. Lue täältä, millaisella voiteella lapsi tulisi suojata ja mikä olisi sopiva määrä.

Lähde: Aamulehti

Kilpailut

Uusimmat