Näin valmistat jouluruuat turvallisesti – lue pelastuslaitoksen jouluvinkit

Toivotaan kaikille turvallista ja hyvää joulua!

Julkaistu:

Joulun yksi odotetuin asia on päästä syömään joulupöydän ääreen. Se tarkoittaa monille, että sitä ennen häärätään keittiössä.

Lue myös: Joulukinkun voi pilata jo ennen paistamista – tiedätkö, kuinka kinkku käsitellään oikein?

Joulu on monille kiireistä aikaa. Turvallisuus on pidettävä keittiössäkin kiireestä huolimatta mielessä, ettei pelastuslaitoksen vierailua tarvita. Pelastuslaitos haluaakin nyt muistuttaa kaikkia, miten jouluruuat valmistetaan turvallisesti.

Nämä on syytä painaa mieleen, jos valmistaa jouluruokia

Monet laittavat kinkun yön ajaksi uuniin, mutta uunia tai keittolevyjä ei saisi jättää päälle valvomatta. Kinkussa on paljon rasvaa ja rasva voi syttyä palamaan. Uunissa voi sattua muitakin odottamattomia asioita. Kun niihin voi reagoida nopeasti, voi välttää isoimmat vahingot.

Lieden päällä tai sen läheisyydessä ei tule säilyttää mitään, koska nekin ovat paloturvallisuusriski.

Mahdollisiin paloihin tulee valmistautua hyvin esimerkiksi hankkimalla sammutuspeitteen ja käsisammuttimen. Sammutuspeitteellä saa sammutettua pienet tai alkavat palot. Kattilankansi tai uunipelti käyvät hyvin rasvapalon tukahduttamiseen. Rasvapaloa ei tule koskaan yrittää sammuttaa vedellä.

Palovaroittimien kunto on hyvä testata ennen joulua ja kerran kuukaudessa. Niissä olevat paristot vaihdetaan vähintään kerran vuodessa ja laitteet vaihdetaan kokonaan uusiin 5–10 vuoden välein.

Palon sattuessa toimi näin

Jos palo sattuu ja alkusammutus ei onnistu tai sen tekeminen ei ole turvallista, pelastuslaitokselta neuvotaan tekemään näin:

  • Pelasta vaarassa olevat ja varoita muita.
  • Kun poistut palavasta tilasta, sulje ovi perässäsi. Se voi estää paloa leviämästä tai jopa tukahduttaa sen kokonaan.
  • Kun olet turvassa, soita hätänumeroon 112.
  • Mene opastamaan pelastuslaitos paikalle.