Pesetkö vaatteesi oikein? Seitsemän virhettä, joihin moni sortuu pyykätessään

07.05.2014 17:15 - Katariina Näreaho

Vaikka pyykin peseminen ei mitään rakettitiedettä olekaan, voi moni tietämättään sortua näihin yleisiin virheisiin.

Pyykkääminen on paljon muutakin kuin tekstiilien lajittelua, pesukoneen täyttämistä ja napin painamista. Moni saattaakin sortua tietämättään näisin virheisiin, jotka on syytä oikaista viimeistään tässä vaiheessa.

1. Valkoiset farkut

Vaaleat farkkuhousut, jotka ovat puuvilla-elastaania, on syytä pestä ilman vaalealle pyykille tarkoitettua pesuainetta, jossa on valkaiseva ominaisuus. Tahroihin imeytyvä valkaisuaine rikkoo nimittäin elastaania ja pitkällä käytöllä muuttaa valkoiset farkut kellertäviksi.

2. Uima-asut

Uima-asuja ei saisi koskaan pestä pesukoneessa - edes hienopesulla. Myöskään pesuainetta ei tule käyttää. Riittää, että huuhtelet uimapukusi puhtaassa, raikkaassa vedessä. Jos asuun jää suolavedestä tai kloorista epämiellyttävä haju, liota sitä tovi vedessä, johon on laitettu teelusikallinen etikkaa. Etikka nimittäin poistaa hajuja tekstiileistä.

Vinkki: Pidentääksesi uimaa-asun käyttöikää, älä koskaan mene mereen tai uima-altaaseen ennen kunnollista kastelua. Kastelun ansiosta kangas ei imaise suolaista tai kloorista vettä itseensä ja näin uimapuku pysyy pidempään käyttökunnossa.

3. Tummat vaatteet

Tummista vaatteista värit tahtovat haalistua jokaisella pesukerralla. Siksi ne olisi hyvä pestä nurinpäin ja kylmässä vedessä. Kuumuus on kaikkein pahin haalistaja, joten tummia vaatteita ei kannata laittaa kuivausrumpuun.

4. Untuvatakit ja -peitot

Untuvavaatteiden oikeaoppisen pesun salaisuus löytyy ylimääräisestä huuhtelukerrasta. Pesuainejäämät voivat latistaa höyheniä, joten huuhtele peitot ja takit vielä yhden ylimääräisen kerran, jotta ne ovat varmasti puhtaat pesuaineesta. Muista myös, että untuvapeitot ja -takit vaativat paljon tilaa pesurummussa, joten älä laita liikaa pyykkiä kerralla koneeseen. Kuivata esimerkiksi pyykkitelineen päälle tasaiseksi levitettynä - älä siis roikota.

5. Pyyhkeet

Pyyhkeitä pestessä on hyvä jättää huuhteluaine väliin, sillä se heikentää tekstiilin imutehoa. Jotta pyyhkeet eivät alkaisi haista, älä täytä pesurumpua liian täyteen. Pese pyykki mahdollisimman kuumalla vedellä (jopa 90 astetta) ja kun ohjelma on valmis, ota pyyhkeet ulos koneesta välittömästi.

6. Rasvatahrat

Öljy- ja rasvatahrat on lähes mahdotonta saada tekstiileistä pois pelkän pesuaineen avulla. Siksi tahrat on parasta esikäsitellä tiskiaineella. Tiputa muutama tippa käsitiskiainetta tahraan ja hiero. Pese pyykit pesukoneessa ja kuivata pyykkinarulla, älä kuivausrummussa.

7. Pyykinpesukone

Myös pesukone itsessään vaatii säännöllistä puhdistusta. Vaatteiden nukka, pesuaineiden jäämät ja muu törky, kuten kuollut ihosolukko ja home, on saatava koneesta pois, jotta se voisi puhdistaa pyykkisi jatkossa yhtä tehokkaasti. Markkinoilla on tarjolla kemiallisia puhdistusaineita mutta kuuma vesi ja valkaisuaine riittävät.

Nyt on hyvä aika tehdä kevätsiivous omalle vaatekaapille! Lue täältä käteviä vinkkejä, kuinka saat putsattua vaatekaappisi uuteen uskoon.

Lähde: Huffington Post

Kilpailut

Uusimmat