Kuva: AOP
Alkoholin riskikäyttö kasvoi naiskorkeakouluopiskelijoilla - sidoksissa opiskelun eri vaiheisiin
Miesten keskuudessa muutosta riskijuomisessa ei nähty.
Alkoholin riskikäyttö on yleistynyt erityisesti naiskorkeakouluopiskelijoilla, Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö YTHS kertoo. Säätiön mukaan muutos on jopa viisi prosenttiyksikköä vuosina 2021–2024. Miehillä sen sijaan muutosta riskikäytön yleisyydessä ei nähty.
Tulokset perustuvat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen toteuttamaan kyselytutkimukseen. Vastauksissa korostui erityisesti yksi ikäryhmä.
Riskikäyttö on selvästi yleisempää 22–24-vuotiailla naisopiskelijoilla. Alkoholin kulutus väheni iän karttuessa myös miehillä, sillä tutkimuksen mukaan heillä riskikäyttö oli harvinaisempaa 30–34-vuotiaana kuin tätä nuorempana.
Alkoholin riskikäyttö on vahvasti sidoksissa opiskeluiden eri vaiheisiin. Riskikäyttöä esiintyy eniten ensimmäisinä opiskeluvuosina, koska tuolloin opiskelijat osallistuvat ahkerammin ryhmäytymistä tukeviin tapahtumiin. Tuolloin myös alkoholia käytetään enemmän.
Useimpien kohdalla alkoholin käyttö on paljon maltillisempaa opiskeluiden myöhemmässä vaiheessa, tiedotteessa todetaan.
Terveydenhuollon ammattilaiset ovat huomanneet vastaanotoilla, että osalla opiskelijoista on vääristynyt kuva alkoholimäärien kohtuullisuudesta. YTHS:n mukaan alkoholin käytöstä kysytään erilaisten vastaanottotilanteiden yhteydessä. Kun opiskelijoiden kanssa keskustellaan annosmääristä, moni toteaa, että käyttää alkoholia samalla tavalla kuin muutkin.
- Lopulta saattaa paljastua, että määrät ovat yllättävänkin isoja, YTHS:n terveydenhoitaja Maarit Leino toteaa tiedotteessa.
YTHS on huomannut, että vaikka tutkimus antoi jokseenkin huolestuttavaa tietoa riskikäytöstä, myös toisenlainen ilmiö on yleistymässä. Nimittäin viime vuosikymmenenä raittiiden ja vähän alkoholia käyttävien opiskelijoiden määrä on kasvanut.
- Nykyään alkoholitonta osallistumista tapahtumiin ei tarvitse enää perustella yhtä paljon, ja päihteettömiä vaihtoehtoja on tullut yhä enemmän tarjolle, Leino kertoo.
THL:n toteuttamaan kyselyyn vastasi vuosi sitten keväällä 3600 korkeakouluopiskelijaa.
Lue myös: Jatkossa hätänumeroon voi lähettää tekstiviestin kuka tahansa - myös muita muutoksia tulossa
Lue myös: Terveystrendi lupaa virkistyneitä aamuja – tätä mieltä asiantuntija on nenä- ja suuteipeistä
Lue myös: Uusi tutkimustulos ruutujan vaikutuksesta mielenterveyteen
Lähde: YTHS