Bangkok, New Orleans, Jakarta - suositut turistikohteet vajoamassa veden alle

19.02.2015 22:15 - Eeva Rajala

Maailmassa on useita upita kohteita, jotka ovat tuhoutumassa maan vajoamisen ja merenpinnan kohoamisen seurauksena.

Nämä viisi suosittua turistikohdetta on nyt nostettu esille merenpinnan kohoamisen aiheuttaman uhan vuoksi. Esimerkiksi Malediivit voi olla täysin asumiskelvoton alue sadassa vuodessa.

Bangkok, Thaimaa

Kaupungissa asuu Zoomin.tv:n mukaan noin 9,1 miljoonaa asukasta, ja kaupungin kautta kulkee miljoonia turisteja vuosittain. Bangkokin kerrotaan vajoavan peräti kolme senttiä vuosittain. Bangkokinlahden alueen monet kauniit temppelit voivat olla veden peitossa vain seitsemän vuoden kuluttua.

Jakarta, Indonesia

Pääkaupunki Jakarta on väkiluvultaan Indonesian suurin kaupunki. Asukasluku on noin 9,3 miljoonaa. Jakartassa suosittuja matkailukohteita on muun muassa suuri huvipuisto, mutta kaupunkia varjostaa sen vajoaminen. Kaupungissa on pumpattu juomavettä maan päälle niin paljon, että kaupungin kerrotaan vajoavan peräti 15 senttiä vuodessa.

Venetsia, Italia

Kun puhutaan Venetsiasta, kaupunkiin tietysti liittyykin vesi, mutta kohoava merenpinta ja vajoava maa aiheuttavat tulevaisuudessa ongelmia. Kaupunki on 1900-luvun aikana vajonnut lähes 12 senttiä. Samalla merenpinta on noussut samaan aikaan reilulla 10 sentillä.

Malediivit

Malediivit on noin 800 kilometriä pitkä saaristo, johon kuuluu kaikkiaan 1 190 saarta ja atollia. 200 saarista on asuttuja, ja asukkaita on noin 395 000. Valkoiset hiekkarannat ja kirkkaat rantavedet näyttävät kuin unelmalta, ja tulevaisuudessa ne ovat olemassa pelkissä unelmissamme. Merenpinta alueella kohoaa reilun sentin vuodessa. 80 prosenttia kyseisistä paratiisisaarista on vain vajaan metrin merenpinnan yläpuolella, arvioidaankin, että Malediivit on asumiskelvoton alue sadassa vuodessa.

New Orleans, Louisiana, Yhdysvallat

Hurrikaani Katrinan jälkeen vuonna 2005 kaupungissa on tehty kovasti töitä alueen suojelemiseksi. Hurrikaanin jälkeen lähes 80 prosenttia kaupungista jäi veden alle. Satelliittikuvat kuitenkin paljastavat, että valitettavan suuri osa kaupungista vajoaa noin 2,5 sentin vuositahtia.


Lue myös: Jet lag voi pian olla historiaa - kehitteillä ihmepilleri.

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat