Kuva: AOP

Varvassandaalit ja paljaita jalkoja muistuttavat kengät - tähdet sanoivat hyvästi Cannesin korkokenkäsäännölle

22.05.2023 14:15 - Rebekka Silvennoinen / rebekka.silvennoinen@bauermedia.fi

Cannesin elokuvajuhlien kirjoittamaton sääntö naisten korkokenkäpakosta on aiheuttanut vuosien mittaan useita kohuja ja kannanottoja.

Cannesin elokuvajuhlat ovat kohauttaneet takavuosina naisia koskevalla kenkäsäännöllä. Elokuvajuhlilla on ollut kirjoittamattomana sääntönä, että naisten tulisi käyttää korkokenkiä. Vaikka säännön sanotaan olevan kirjoittamaton, ei se ainakaan vuonna 2015 siltä vaikuttanut. 

Vuonna 2015 uutisoitiin, kuinka kutsuvieraita oli yritetty käännyttää pois Carol-elokuvan näytöksestä sen vuoksi, ettei heillä ollut jalassaan korkokenkiä vaan matalapohjaiset kengät. Yksi käännytetyistä oli brittimedia BBC:n mukaan elokuvatuottaja Valeria Richter, jonka osa vasemmasta jalasta on amputoitu. Richter päästettiin lopulta juhliin sisälle.

Sinä vuonna festivaalijohtaja Thierry Fremaux kuitenkin kiisti väitteet korkokenkäpakosta Twitterissä. 

Tämän jälkeen elokuvajuhlilla on nähty useita protesteja kyseenalaista kenkäsääntöä kohtaan. Vuonna 2016 näyttelijä Julia Roberts tallusteli punaisella matolla paljasjaloin. Myös näyttelijä Kristen Stewart näytti mielipiteensä kenkäsääntöä kohtaan vuonna 2018 ja riisui yhtäkkiä punaisella matolla Christian Loboutin -merkkiset korkokenkänsä. 

Stewart kommentoi korkokenkävaatimusta vuonna 2017 sanoen, että jos miehiä ei pyydetä käyttämään korkokenkiä ja mekkoa, sitä ei voi vaatia minultakaan. 

Krtisten Stewart riisui kenkänsä punaisella matolla vuonna 2018. (kuva: AOP)

Cannesin elokuvajuhlien korkokenkävaatimus hävisi hiljalleen keskusteluista vuoden 2018 jälkeen. Nyt kuitenkin ranskalainen näyttelijä Isabelle Huppert, 70, toi keskustelun sopivista kengistä jälleen pinnalle. Huppert on palkittu vuonna 2016 parhaan naispääosan Golden Globella roolistaan elokuvassa Elle. 

Huppert puki punaiselle matolle muotitalo Balenciagan korkeakauluksisen pitsiä muistuttavan kukkamekon. Huomio kiinnittyi kuitenkin hänen kenkiinsä. Huppertilla oli jalassa Balenciagan ihonväriset Anatomic-korkokengät. Kengät muistuttavat ihmisen paljasta jalkaa. 

Huppertilla oli siis aikaisempien vuosien vaatimusten mukaiset korkokengät, jotka kuitenkin näyttivät paljailta jaloilta. Tämä lieni Huppertilta jonkin asteinen kannanotto kulahtaneeseen kenkäsääntöön. 

(kuva: AOP)

Muotitalo Balenciaga esitteli Huppertin jaloissa nähtyjä paljaita jalkoja muistuttavia korkokenkiä syksyn 2023 muotinäytöksessään. 

(kuva: AOP)

Myös yhdysvaltalainen Oscar-palkittu näyttelijä Jennifer Lawrence, 32, viis veisasi korkokengistä. Hän valitsi punaisen iltapuvun alle varvassandaalit, jotka pilkahtivat esille näyttelijän astellessa portaita. 

(kuva: AOP)

(kuva: AOP)

Lue myös: Nyt ei glamouria puutu - Anne Hathaway, Priyanka Chopra ja Zendaya edustivat prameina

Lue myös: Meghan Markle säväytti kultaisessa olkaimettomassa mekossa palkintogaalassa

Lue myös: Kate Middletonin asu kruunajaiskonsertissa ei jäänyt keneltäkään huomaamatta - loisti silmäänpistävässä jakkupuvussa

Lähde: Vogue

Kilpailut

Uusimmat