Haluatko upeat hiukset? Hiustutkija neuvoo ruokavalion, joka toimii

26.06.2014 09:45 - Minna Talstila

Voicen haastattelema asiantuntija kertoo, mitä ruoka-aineita tulisi suosia ja mitä välttää hiusten hyvinvoinnin edistämiseksi.

Yleisesti tiedetään, että ruokavaliolla on paljon vaikutusta ihmisen terveyteen ja hyvinvointiin. Moni ei kuitenkaan tiedosta, että ruoka-aineilla on vaikutusta myös hiusten terveyteen ja ulkonäköön. Hiustutkija Annikki Hagros-Koski kertoikin Voicelle, millaista ruokavaliota olisi hyvä suosia, jotta hiukset pysyisivät kunnossa. 

- Nyrkkisäännön mukaisesti hiuksille hyvä ruokavalio sisältää noin 80 prosenttia vihanneksia, hedelmiä, marjoja ja hyviä rasvoja. Loput 20 prosenttia ruokavaliosta koostuu eläinkunnan tuotteista ja viljatuotteista, Koski selittää. 

Tutkijan ohjetta tulee pitää vain yleisohjeena, sillä terveys on hyvin yksilöllinen asia. Hiusten huonokuntoisuus voi johtua esimerkiksi jostain sairaudesta, jolloin ruokavaliota harkitaan tapauskohtaisesti. Koski suositteleekin esimerkiksi kananmunan päivittäistä syömistä vain ihmisille, joilla ei ole diabetesta.

- Kanamuna on oikea ravintopommi. Siinä on esimerkiksi biotiinia, jonka puute aiheuttaa hiustenlähtöä. Yksi kanamuna päivässä riittää tarvittavan biotiinimäärän saamiseen, Koski kertoo.

Maito vs. vesi

Maitotuotteita tutkija suosittelee käyttämään kohtuullisesti, sillä niissä on paljon fosfaatteja, jotka haurastuttavat hiuksia. Maidosta ei myöskään ole niin suurta hyötyä luustolle kuin aiemmin on uskottu. Kosken mukaan on kuitenkin hyvä huolehtia runsaasta nesteytyksestä muuten, sillä riittävällä määrällä vettä ja öljyjä voi estää hiusten kuivumisen.

Kerroimme aiemmin myös, mitkä vitamiinit auttavat pitämään hiuksen hyvässä kunnossa. Lue neuvot täältä.

Kilpailut

Uusimmat