Kosteussuoja pidentää nahkakenkien ikää: Muistathan oikeat hoito-ohjeet talvi-aikaan?

13.11.2014 10:02 - Heli Thoren

Kun ulkona vihmoo välillä vettä ja toisinaan lunta, joutuvat kengätkin kovalle koetukselle. Suojaa poposi oikein säähän kuin säähän.

Nahkakengät ovat mukavat jalassa, mutta kaipaavat osakseen hoitoa. Etenkin kun kelit ovat kosteat, nahka kaipaa suojaa pintaansa pysyäkseen hyvänä. Opiskele nahkakenkien hoito-ohjeet, niin kenkäsi ovat hyvässä kunnossa vielä ensi talvenakin:

1. Suihkuta

Hanki kengille kosteussuojasuihke. Se on helppo ja tehokas tapa suojata kengän pinta vedeltä ja lialta. Muista kuitenkin, että kosteussuojaa on hyvä suihkia säännöllisin väliajoin, jotta suoja pitää kutinsa. Jos käytät kenkiä päivittäin, kengät olisi hyvä suhkuttaa ainakin parin viikon välein. Suihke luo nahan pintaan suojakalvon, jonka läpi kosteus ja lika eivät pääse kenkää koettelemaan. Suihkuta uudet kengät pariin kertaan ennen käyttöönottoa.

2. Rasvaa

Kengän nahkapinta on sama kuin iho - se kaipaa kosteutusta näyttääkseen hyvältä. Hanki suutarllta tai hyvinvarustetusta tavaratalosta kengillesi sopiva rasva. Huomioithan, että pintanahka ja esimerkiksi mokkanahka tarvitsevat täysin erilaisen tuotteen.

Levitä rasva nahan pintaan ja kiillota nahan pinta sitten esimerkiksi vanhan puuvillasukan avulla. Näin saat nahan pintaan kauniin kiilloin. Ilman kankaalla käsittelyä rasva saattaa jättää kengän pinnan sameaksi.

3. Hoida

Jos kengät pääsivät pahoin kastumaan, anna niiden kuivua rauhassa. Laita nahkakengän sisään sanomalehteä: se imee kosteutta tehokkaasti. Muista, ettei nahkakenkä pidä ylettömästä kosteudesta: kaatosateeseen ei kannata lähteä nahkakengät jalassaan. 

4. Mokalle hellyyttä

Mokkakenkien pinta on erityisen arka ja kaipaa osakseen huolenpitoa. Hanki mokkakengille tarkoitettu kumiharja, jolla voit hellästi harjata mokan pintaa. Muista myös huolellinen kosteussuojaus ja mokanhoitoaine, jossa voi tarvittaessa olla myös väriä mukana. Erityisesti tummemman sävyiset mokkakengät voivat menettää väriään käytössä ja sen kirkastaminen sujuu oikeilla aineilla.

Jos pintanahkakengille ei suositella sadetta, on mokkakengät syytä jättää arpomatta kotiin kosteammalla säällä. Mokka ei pidä vedestä ja saattaa paitsi venyä myös kuivuessaan mennä kupruille. Jos mokkakengät pääsivät kastumaan, laita sanomalehteä kenkien sisään ja hoida kuivuneet kengät mokanhoitoaineella.

5. Suola pois

Talvisin kaduille heitettävä suola jättää jälkensä helposti myös nahkakenkään. Erityisesti mokkanahka saa valkoisia jälkiä suolasta. Kokeile puhdistamista mokkaharjalla tai niin, että käsittelet raitakohdan kevyesti suolavedellä ja sitten puhdistat tavallisella vedellä. Muista tehdä puhdistus vain paikallisesti esimerkiksi pienellä sienellä. Tämän jälkeen muista huolellinen käsittely suojasuihkeella.

Kilpailut

Uusimmat