Kuva: Lauri Kujanpää

Suomalaiskitaristi sai kirjeen Vinnie Paulilta - "Kehystin sen seinälleni"

07.11.2019 13:15 - Lauri Kujanpää / lauri.kujanpaa@bauermedia.fi

Cyhra julkaisee uuden albumin 15. marraskuuta.

Cyhra on metalliyhtye, jossa soittavat Amaranthesta tuttu Jake E, In Flamesin entinen kitarasankari Jesper Strömblad, Annihilatorin entinen rumpali Alex Landenburg sekä suomalainen kitaravirtuoosi Euge Valovirta, joka on soittanut muun muassa Godsplaguessa, Suburban Tribessa sekä Shiningissa.

Kuinka suomalainen päätyi kyseisten muusikkojen kanssa samaan bändiin? Valovirta kertoi asiasta Voice.fi:n haastattelussa.

- Olen tuntenut Jaken jo vuosia, sillä olin pitkään Spinefarm-levy-yhtiön A&R ja tein toitä paljon Amaranthen kassa. Kun Jake sitten lähti kyseisestä orkesterista, niin hän oli alkanut Jesperin kanssa tekemään biisejä, ja otti yhteyttä muhun, että kiinnostaisiko tulla mukaan?

- Tietenkin olin kiinnostunut, sillä demot olivat hel*vetin hyvän kuuloisia. Olin silloin kuitenkin vielä kiinni Shining-orkesterissa, joten en voinut heti ottaa virallisesti paikkaa vastaan. Tapasin jätkät sitten Göteborgissa ja kemiat osuivat hyvin kohdalleen. Yksi hauska juttu on, että en ollut edes tavannut vielä jokaista yhtyeen jäsentä, kun jo soitin kitaroita levylle.

Cyhrassa vaikutti myös basisti Peter Iwers, mutta hän jättäytyi bändistä – hyvästä syystä.

- Peter oli perustanut oman panimon, joka sitten lähti kunnolla lentoon ja se vei kaiken ajan mieheltä. Hän sitten ilmoitti, että valitettavasti ei ehdi soittaa bändissä.

Basistin puuttuminen ei ole kuitenkaan haitannut edes live-tilanteissa.

- Olemme soittaneet bassot nyt sitten keikoilla taustanauhalta ja se on toiminut itse asiassa todella hyvin. En usko, että bändiin edes tarvitsee enää basistia! Valovirta hymyilee ja jatkaa:

- Olen yleensä soittanut basistin kanssa, joten tietenkin olin aluksi tilanteesta huolissani. Pakko kuitenkin sanoa, että bändi kuulostaa livenä aivan helvetin hyvältä eikä basistin puuttumista edes ajattele. Onhan siinä sekin hyvä puoli, että säästää kuluissa, kun on yksi soittaja vähemmän, Valovirta nauraa.

Valovirta kertoo, että Cyhra on saanut kuuntelijoilta hyvän vastaanoton.

- Olemme saaneet keikkailla isoilla klubeilla ja festareilla ja vastaanotto on ollut huikea. Esimerkiksi soitimme Sabatonin kanssa Yhdysvalloissa ja meininki toimi hemmetin hyvin.

- Striimauksien ja levymyyntien kautta on myös huomannut, että kysyntä on ollut kohtuullisen kova. Onhan se varmasti avannut ovia, kun kokoonpano on näin kova ja ihmiset löysivät bändin helposti. Tuskin mikään bändi kuitenkaan saa osakseen hehkutusta, elleivät biisit ole hyviä. Se on kuitenkin se tärkein asia.

No Halos In Hell

Yhtyeen toinen albumi No Halos In Hell julkaistaan 15. marraskuuta. Valovirta sanoo, että on itse ollut mukana sävellystyössä.

- Ensimmäisen albumin Jake ja Jesper tekivät yhdessä. Nyt tulevan albumin kohdalla olemme kaikki säveltäneet, Valovirta pohjustaa ja jatkaa:

- Minä ja Jesper tehdään riffejä ja Jake niitä kokoaa sitten yhteen. Olemme myös kokoontuneet Ruotsissa ja säveltäneet kappaleita yhdessä kolmisteen.

Dimebag Beyond Forever

Euge Valovirta on ollut mukana järjestämässä Suomessa Dimebag Beyond Forever -tapahtumaa, jossa muistellaan edesmennyt Pantera-kitaristia Dimebag Darrelia.

Tapahtuma oli yhdessä vaiheessa jokavuotinen, mutta päätyi lopulta tauolle. Nyt keikka järjestetään uudelleen  7. joulukuuta Nosturilla Helsingissä ja sen tuotto lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen. Darrelin lisäksi tapahtumassa muistellaan myös Pantera-rumpali Vinnie Paulia, joka menehtyi vuonna 2018. Paul ja Darrell olivat veljeksiä.

- Kun Dimebag menetyi vuonna 2004, niin päätimme järjestää tällaisen tapahtuman hänen muistokseen. Keikat menestyivät hyvin ja niitä tehtiikin sitten joka vuosi.

- Nyt kun Nosturi-klubi lakkaa toimimasta, niin Suomisen Teemu soitti minulle ja sanoi, että pitäisikö tämä järjestää vielä kerran. Soitin sitten muille ennen mukana olleille muusikoille ja kaikki halusivat mukaan. Valitettavasti itse olen silloin juuri kiertueella, joten sain Lost Society -kitaristi Samy Elbannan paikkaamaan minua. Elbanna on puhunut jo kauan, että jos tällainen vielä järjestetään, niin hän haluaa mukaan. Nyt mahdollisuus sitten tuli ja Samy oli hommasta innoissaan. Sanotaanko näin, että taso jopa saattaa parantua, sillä Samy on aivan tajuttoman kova soittaja.

Valovirta kertoo lopuksi, että ei ehtinyt koskaan tavata henkilökohtaisesti idoleitaan Dimebag Darrelia tai Vinnie Paulia. Kitaristi kuitenkin paljastaa, että on saanut Paulilta käsinkirjoitetun kirjeen.

- Sain joskus silloin tapahtuman alkuvuosina käsinkirjoitetun kirjeen Vinnie Paulilta. Paul oli siihen aikaan aika huonossa hapessa ja hän oli sitten jostain saanut käsiinsä tietoa tästä meidän hyväntekeväisyystapahtumasta. Tuli täydellisenä yllätyksenä, kun Paul lähetti minulle kirjeen, jossa luki tyyliin: "Hei Euge Suomesta, kiitos kun pidätte minun veljeni henkeä elossa. Arvostan sitä todella suuresti ja jatkakaa hyvää työtä". Tuo kirje on kehystettynä seinälläni.

Lue myös: Panteran Vinnie Paul on menehtynyt 54-vuotiaana

Lue myös: Edesmenneen Pantera-legendan Vinnie Paulin hautakivi esiteltiin

Kilpailut

Uusimmat