Kuva: Julius Konttinen

Erin laittoi popmusiikissa vaietun sanan biisinsä keskiöön - "Ajattelin, että ei tällaista voi julkaista"

10.12.2022 20:15 - Iiro Myllymäki

Erin on ilahtunut, että VGN-biisin lyriikoista ei noussut kohinaa.

Erin, 45, on ehdolla helmikuussa järjestettävässä Emma Gaalassa vuoden iskelmä -kategoriassa ja yleisöäänestyksessä. Voice.fi haastatteli artistia Emma Gaalan ehdokkaiden julkistustilaisuudessa torstaina, ja koko haastattelun pääsee kuuntelemaan alta tai Podplaysta.

Erin julkaisi elokuussa uuden Miljoona vastausta -albumin, jolta löytyvät radiohitit Yhtenä sunnuntaina ja Anna mun rakastaa. Levyltä on julkaistu sinkkuna myös VGN-kappale, jossa huomio kiinnittyy poplyriikassa harvoin kuultuun vagina-sanaan.

”Mun mun takia, sä meinaat et tulit mun takia / Niinku mussa ois joku viilee magia / Vai onks se kuitenkin mun vagina”, kertosäkeessä lauletaan.

Erin kertoo, ettei kirjoittanut kappaletta ajatuksenaan yrittää provosoida ketään. Itse asiassa hän mietti pitkään, voisiko kappaleen tehdä sanomatta vagina-sanaa laisinkaan. Tällaiset versiot biisistä eivät kuitenkaan toimineet hänen mielestään.

- Mietin, että voiko näin sanoa. Ajattelin loppuun asti, että ei tällaista voi julkaista. Sitten se rupesi tuntumaan tosi luonnolliselta ja ok:lta. Olin silleen, että haloo, jos olen 45-vuotias nainen enkä voi sanoa ”vagina”, niin herranjumala, Erin sanoo.

Biisin nimeksi kuitenkin tuli lyhenne VGN.

- Se on ihan senkin takia, että halusin, ettei sitä spoilata, kun ihminen kuulee sen ensimmäisen kerran.

Voisi kuvitella, että nousisi jonkin verran hälinää, kun yksi Suomen ykkösartisteista julkaisee sinkkubiisin, jonka keskiössä on usein vaiettu vagina-sana. Näin ei kuitenkaan käynyt. Biisi julkaistiin, mutta sanoituksesta ei kohistu missään. Tätä Erin pitää pelkästään hyvänä asiana.

- Se oli minusta juuri oikein, että ihmiset eivät järkyttyneet siitä. Tavoitteeni ei ole saada ihmisiä järkyttymään musiikistani. Se sana on niin luonnollinen osa sitä biisiä, että ei se sieltä hyppää, Erin kertoo.

Artistin mukaan hän ei ole saanut ainuttakaan epäasiallista kommenttia kappaleesta. Hän kertoo saaneensa enemmän paheksuntaa soolouransa käynnistäneestä Vanha nainen hunningolla -laulusta, jossa käsiteltiin ikääntyneen naisen seksielämää.

Nylon Beat -kuunnelma johdatti muistoihin

Erin on ollut kuluneena vuonna ajankohtainen myös nostalgiamielessä. Yle Areenassa julkaistiin kesällä Nylon Beat -kuunnelmasarja Mä haluun olla Nylon. Siinä käytiin läpi Erinin ja Jonna Geagean Nylon Beat -duon koko historia, ja Jonnaa ja Eriniä esittivät Sofa-duon Fanni Noroila ja Sonja Kuittinen. Erin kuunteli koko kuunnelman melkein heti, kun se julkaistiin. Kuuntelukokemuksesta tuli todellinen aikamatka.

- Välillä meinasi kyynelkin tirahtaa. Se vei aika vahvasti takaisin. Se oli hyvin tehty, ja se vei takaisin muistoihin ja niihin hetkiin, Erin sanoo.

Nylon Beat teki paluun vuonna 2018 festarikeikkojen muodossa. (kuva: Senja Rapila)

Nylon Beatin merkittävin perintö suomalaiselle musiikkikentälle on Erinin mielestä tietenkin itse musiikki, mutta hän näkee duon uralla myös toisen merkittävän puolen. Nylon Beat toi jotain aivan uutta suomalaiseen musiikkimaailmaan, joka oli siihen aikaan nykyistä miehisempi ja rockpainotteisempi.

- Emme pyydelleet anteeksi tyttöyttämme. Silloin ei ollut ehkä totuttu näkemään, että nuoret ihmiset tulevat omana itsenään telkkariin ja käyttäytyvät kuten käyttäytyvät. Hihittelimme menemään ja olimme omia itsejämme.

Vaikka monet paheksuivat Nylon Beatin teinimeininkiä, vähintään yhtä monet löysivät siitä itsensä. Tätä samastumispinnan tarjoamista Erin pitää tärkeänä.

Erinin koko haastattelun pääset kuuntelemaan artikkelin alusta tai Podplaysta.

Lue myös: Erin lähtee tunnelmalliselle kiertueelle: "Tilaisuuksia, joissa yleisön energian voi aistia"

Lue myös: JVG:n Ville Galle pettyi Emma Gaala -ehdokkuuksiin - "Odotin enemmän"

Kilpailut

Uusimmat