UKK:n 110-vuotissyntymäpäiviä vietetään tänään - näin rokkarit ovat vuosien saatossa muistaneet Kekkosta

03.09.2010 15:18 -

Suomen ikonisin presidentti Urho Kaleva Kekkonen täyttäisi tänään 110 vuotta, jos eläisi. Juhlan kunniaksi muistelemme, miten muusikot ovat Kekkosta kohdelleet.

Eppu Normaali kävi asiaan Kekkosen vielä istuessa presidenttinä. Ylöjärveläisten Aknepop-levyltä nimittäin löytyy biisi Kekkonen on rock, jossa lauletaan muun muassa seuraavasti: "Kekkonen hiihtää, Kekkonen kalastaa, Kekkonen juoksee, Kekkonen matkustaa, mutta miten käy Kekkoselta rock 'n roll?".

Tiedä sitten saivatko Syrjän veljekset koskaan vastausta kysymykseensä. Juice Leskinen käytti joka tapauksessa samoja rivejä imperfektissä Kekkosen kuoleman jälkeen kynäilemässään maamme kurjaa tilannetta kuvailevassa Siniristiloppumme-kappaleessa: "Kekkonen hiihti, Kekkonen kalasti, nyt se on Kekkonen riisuttu alasti."

Tunnelmallinen kapakkajazz-yhtye Sir Elwoodin Hiljaiset Värit käsittelee Kekkosta hieman pehmeämmin Neuvostoliiton varjossa kasvamisesta kertovassa Kekkonen-biisissään: "Ei silti ikuisempaa kai ystävää, kuin tuo isoveli itäinen. Me salaa sitä pelättiin mut tehtiin mitä haluttiin. Kun sillä oli Lenin-setä da. Mut meillä oli: Kekkonen."

Kansan rakastama Irwin Goodman antoi myös oman panoksensa Kekkos-lainoihin Surutonta nuoruusaikaa -biisissään. Irwin muistelee Vexi Salmen sanoin nuoruusaikaansa laulaen "se oli sitä surutonta nuoruusaikaa ja Kekkonen ministeri vain".

Lahtelainen huumoriorkesteri Sleepy Sleepers on omistanut Kekkoselle kokonaisen kokoelmalevyn, jonka kannessa on presidentin naamataulu. Sleepy Sleepersin anarkistinen yhteiskuntakritiikki oli vastaisku Kekkosen sovinnaiselle ja tiukassa kontrollissa olevalle Suomelle, mistä syystä yhtye luultavasti käytti Kekkosen nimeä. Bändillä on myös UKK-niminen biisi, ja lapsitähti Roni Aaronin kanssa tehty Kekkonen Helsingissä -levy.

Myös toinen huumoriartisti ja omanlaisensa anarkisti Petri Nygård on levyttänyt UKK-nimisen biisin, jonka hän julkaisi verkkosivuillaan. Biisistä ei yhteiskuntakritiikkiä löydy, sillä Nygård käyttää Kekkosta ilmeisesti sukupuolielimensä lempinimenä.

Jyväskyläläinen La Sega Del Canto on tehnyt Das Kekkonen -nimisen levyn jolta löytyy tietenkin Kekkonen-biisi, ja Jope Ruonansuu on veistellyt presidenttivitsiä biisissä nimeltä Kekkonen tulee kuin ukkonen.

Viittauksia siis riittää - varmasti enemmän kuin mistään muusta maamme presidentistä. Vaikka Kekkosen maailma oli rock-elämän vastakohta (juomatapoja lukuunottamatta), kalju hahmo on inspiroinut muun muassa rock-henkisen baarin Kalevankadulle. Pitää myös muistaa, että maamme rock-pyhättö Tavastia sijaitsee Urho Kekkosen Kadulla, ja onpa Helsingissä Kekkonen-niminen äänitysstudiokin.

Kilpailut

Uusimmat