Isäksi tullut Herra Ylppö avaa sydämensä - ja lukija tutkii kiihkeästi

08.04.2012 14:15 - Eeva Rajala

Maj Karman ja sekä Ihmisten kanssa musiikkia tekevästä Herra Ylpöstä on juuri julkaistu hieno kirja.

Herra Ylpön sydän -teoksen kirjoittaja Teppo Vapaus seuraa kirjassa Ylpön edesottamuksia kolmen vuoden ajalta, ja seuraa Ylppöä minne ikinä miehen tie viekään. Kyseessä on helppolukuinen, lukijan mukaan imaiseva on the road -tyylinen elämäkerta, joka yrittää avata musiikin lisäksi muita Ylpön sydäntä lähellä olevia asioita.

Jo kirjan nimi on osuva, sillä kirjassa Ylppö on kenties avoimemmillaan, jopa enemmän kuin musiikissaan. Lukija saa taitavasti kirjoitetusta teoksesta selviä mielikuvia, miten epäselvä Ylppö onkaan henkilönä. Ylpöstä saa hyvin kurittoman kuvan, mutta samalla mies pohtii maailman oikeudenmukaisuutta ja epäoikeudenmukaisuutta syvemmin kuin moni muu.

Lukija tajuaa myös kirjaa lukiessaan, miten suuri merkitys musiikilla ja muulla taiteella on Ylpölle:

- Musta tuntuu, että taide musertaa mut. Jos olen rehellinen, en ole koskaan voinut kuvitellakaan mitään muuta tietä tai elämäntehtävää, ammattia tai elämäntapaa. Mun on pakko kirjoittaa, pakko tehdä kuvaa, pakko maalata, pakko piirtää, pakko valokuvata, pakko videokuvata, pakko tehdä musiikkia. Tätä kaikkea on ilo tehdä, mutta jos olen aivan rehellinen, niin ei se aina ole ollenkaan mukavaa. Tiedän myös, että todellisia vaihtoehtoja ei yksinkertaisesti ole. Taide siis hallitsee minua enkä minä taidetta.

Sen lisäksi, että kirja selventää Ylpön musiikillista kasvua artistina, sen selventää, millaisista oloista ja mitä kautta Ylppö on päätynyt Suomen yhdeksi seuratuimmista ja mielenkiintoisimmista rokkareista sekä miten hän on päätynyt uuteen elämäntilanteeseen, pienen pojan isäksi.

- Eka ilta kun toi on kotona...Mulle tulee välillä kyyneleet, kun katson tota. Välillä nauran kippurassa sen ilmeille...Tämä asuntokaan ei ole enää sama. Pohjapiirustus jotenkin muuttui. Täällä on myös erilainen valo ja lämmitys, rauhoittunut Ylppö kertoo kirjassa.

Kirja on mahtavasti kirjoitettu, eikä se seuraa tavallisia ja melko tylsällä kaavalla tehtyjä muusikkojen elämäkertakirjoja. Luvut ovat lyhyitä, joten lukemista voi huomaamattaan ja helposti jatkaa pidempäänkin ilman luvut valitettavaa kesken jättämistä.

Herra Ylpön sydän -kirjasta ei Ylpön naisfanien harmiksi löydy yhtään kuvaa muusikosta. Kirjan keskivaiheille olisi voinut laittaa jonkinlaisen kuvakokoelman miehen eri vaiheista vuosien varrelta, sillä vaikka kirjan kirjoittaja seuraa miestä nykypäivässä, Ylpön menneisyyden tarinat olisivat voineet saada vielä lisää todentuntuisuutta ympärilleen kuvien avulla.

Kuvat eivät tosin ole välttämättömiä kirjan toimimisen kannalta. Teppo Vapaus kirjoittaa taitavasti kuvaten erinäisistä retkistä Ylpön kanssa, ja lukija saa selkeän mielikuvan, mitä tapahtuvat ovat näyttäneet.

Reilun 300-sivuisen kirjan siis lukee nopeasti, mutta intensiivisesti. Kirjan loppuessa lukija joutuu jonkinlaisen tyhjyyden eteen, ja varmasti nousee kysymys: Kai tämä kirja saa joskus jatkoa?

Herra Ylpön sydän
Kirjailija: Teppo Vapaus
Kustantaja: Like
Arvosana: 4/5

Kilpailut

Uusimmat