Madonnan tasapaksu keikka oli pettymys - missä oli sydän?

13.08.2012 15:15 - Eeva Rajala

Madonnan eilinen Olympiastadionin konsertti käynnistyi auringon laskiessa. Monelle tunnelma oli jo latistunut pitkän odottelun vuoksi. Voicen toimittaja Eeva Rajala kävi tunnelmoimassa Madonnan keikalla. 

Olin valmistautunut näkemään spektaakkelimaisen lavashow'n ja sellainen olikin tulossa. Valitettavasti ennen Madonnan saapumista lavalle monen katsojan energiatasot olivat jo niin alhaalla, etteivät esimerkiksi supertähden vauhdikkaat tanssiliikkeet saaneet enää mukaansa. 

Konserttijärjestäjäthän kertovat aina arvioajan keikan alkamiselle. Eilen arvioitu aika oli 20:30. Lämmittelyartistina toiminut ranskalais-dj Martin Solveigin piti alkuperäisen aikataulun mukaan aloittaa klo 19:30. Mies pääsi lavalle puolta tuntia myöhemmin ja heitti energisen oman settinsä Madonna-fanien hytkyessä lämpimikseen Helsingin viilenevässä illassa. 

Solveigin lopettaessa klo 21:00 fanit olivat valmiina vastaanottamaan kuningattarensa lavalle. Saatiin kuitenkin odottaa vielä yli tunti, että illan päätähti aloitti keikkansa. Konsertti käynnistyi mahtipontisten äänien siivittämänä ja katuva Madonna rukoili esiripun takana ennen aseeseen tarttumista ja Girl Gone Wild -hittiä.

Show'n päästessä vihdoin käyntiin se tuntui olevan kenties Madonnan massiivisin spektaakkeli kautta aikojen. Pois lavalta olivat halvan näköiset, heiluvat rakennelmat, ja tilalle olivat tulleet tukevat ja hintavankin näköiset elementit, joissa Madonna kieppui konsertin aikana.

Hattua täytyy nostaa show'n näyttävyyden lisäksi 53-vuotiaan supertähden jaksamiselle. Madonna  näytti tanssivan kuin viimeistä päivää ilman hengästymistä, ja hänellä näyttikin olevan kunnon juhlat kiertuetanssijoidensa kanssa lavalla. 

Paikoin kuitenkin tuntui siltä, ettei yleisöä ollut kutsuttu mukaan näihin juhliin. Harvasanainen Madonna puhutteli suomalaisyleisöä vain pari kertaa lyhyesti ja veti show'nsa läpi lähes mekaanisen näköisesti. Se tällaisten spektaakkeleiden suurin ongelma kenties onkin: joka ikinen ilta sama setti, sama tarina, sama teatteriesitys ilman suurempia yllätyksiä.

Ennen Suomen konserttia Madonna oli ehtinyt kohahduttaa maailmalla muun muassa vilauttelemalla rintaansa ja kritisoimalla muun muassa ranskalaispoliitikko Marine Le Peniä sekä Venäjän johtoa. Suomessa supertähti tyytyi kommentoimaan, että täällä näköjään asiat ovat ihan hyvin. 

Madonnan keikkasettiin kuului uusien kappaleiden lisäksi vanhoja kestosuosikkeja kuten Papa Don't Preach, Hung Up, Open Your Heart ja Like a Prayer. Kiitettävästi Madonna oli myös pitänyt jotkut näistä kappaleista lähes alkuperäisversioina, vaikka nainen on tullut tutuksi vanhojen hittiensä uudelleen versioimisesta, eikä aina ole osuttu ihan napakymppiin.  

Madonnalla saattoi olla myös kiertueväsymystä, sillä monotonisen teatteriesityksen energia ei missään vaiheessa tarttunut ainakaan kauempana lavaa olleisiin faneihin. Eturivissä tunnelma näytti olevan katossa, mutta stadionilla oli kuitenkin yli 40 000 ihmistä, jotka kaikki halusivat osan energiasta.

Oli harmittavaa huomata ympärillä olevan pettyneitä ihmisiä, jotka miettivät toisaalta kannattaako ylipäätään jäädä odottamaan pitkälle myöhästyneen keikan alkua, ja toisaalta missä kohtaa kehtaa lähteä pois, sillä keikkalippukaan ei ollut mikään ilmainen. Mikäli Madonna vielä päättää lähteä kiertueelle, odotan häneltä seuraavalla kerralla paljon suurempaa läsnäoloa.

Eilen aika ajoin tuntui siltä, että Madonna on vanhuuttaan jäänyt nuorempien ja valovoimaisimpien tähtien jalkoihin, eikä hänellä ole välttämättä muuta annettavaa kuin ajoittainen shokeeraaminen ja vilauttelu. Mutta toisaalta tarvitseeko tämän popin kuningattaren kisata enää kenenkään kanssa? Onhan hän jo saavuttanut kaiken. Madonnalle saattaa myös olla häiritsevänkin itsestään selvää, ettei hän menetä yleisöään, vaikka miten sitä kohteleekin. 

Madonna @ Helsingin olympiastadion
Kiertue: MDNA
Keikkapäivä: 12.8.2012
Arvosana: 2/5

Kilpailut

Uusimmat