Kuva: Senja Rapila

Nikke Ankara: Huumepsykoosi muutti elämäni

05.10.2015 13:45 - Senja Rapila

Ankaran uusi sinkkukappale, Värifilmi, on lähtöisin hänen oman äitinsä sanoista: älä kulje usvassa, vaan katso elämää kuin värifilmiä.

Kun lahtelainen Niiles Hiirola, eli Nikke Ankara julkaisi ensimmäisen sinkkukappaleensa Perjantai 13 toukokuussa 2014, sen tuoma suosio yllätti artistin täysin.

- Oli todella siistiä, koska olen 11-vuotiaasta lähtien räpännyt peilin edessä, ja toivonut, että joskus tulen vielä tekemään tätä isosti lavoilla. Oli todella uskomaton fiilis, että sai tehdä juuri sitä mitä rakastaa, Ankara kertoo Voicelle antamassaan haastattelussa.

Nyt Ankara on julkaissut uudelta Nikke tulee kotiin -debyyttialbumiltaan uuden sinkun, joka kantaa nimeä Värifilmi. Uudella kappaleella on mukana yllättävä artisti, Happoradion laulaja, Aki Tykki

Kappaleella Ankara avautuu rehellisesti tuntemuksistaan viime talven tapahtumia kohtaan, kun hän upposi liiallisen huumausaineiden käytön vuoksi viikon kestäneeseen psykoosiin.

- Tuntui todella hyvältä tehdä näin avoin ja rehellinen kappale. Olikin yllättävän helppo tehdä tätä, vaikka aihe onkin todella vaikea. Kirjoitin koko kappaleen melkein yhdeltä istumalta. Olen sitä mieltä, että tämä voi olla melkein paras kappale, mitä olen tehnyt, hän kertoo.

- Ajattelin kappaletta tehdessä, että haluan paljastaa kaikille omia epävarmuuksiani, ja koko selviytymisprosessin tapahtuneen jälkeen. Minulta kysellään paljon siitä viime vuoden sekoilusta, niin oli tavallaan ihan kivakin selittää jengille, että mikä on ollut meininki, kun olen yrittänyt päästä asiasta yli. 

Uudella kappaleellaan Ankara kutsuu itseään hiljaiseksi, oudoksi ja noloksi. Hän kuvailee omaa elämäänsä niin, millaisena hän näkee sen nykyisin. Kappale ei sisällä lainkaan täytesanoja, jotka olisivat siinä niin sanotusti muodon vuoksi - se on kirjoitettu suoraan sydämestä paperille.

- Kaikki kappaleen sisällä olevat sanat tulevat suoraan sydämestä. Ne ovat vain niitä epävarmuuksia, mitä paljastan ihmisille tämän kappaleen avulla. Annan näin aseet muille ihmisille - he näkevät minut juuri sellaisena, millaisena itseni näen. Tämä on ensimmäinen kappale, joka menee itsellänikin tunteisiin.

Psykoosi toi tullessaan positiivisen elämänmuutoksen

Vaikka päihdeputki toi tullessaan psykoosin, se herätti artistin omasta pienestä kuplastaan: elämäntapoja on pakko muuttaa, tai ne vievät mennessään.

- Käyttäisin luultavasti vieläkin huumeita, ellei näin olisi käynyt. Elämä olisi varmasti sekavampaa, jos tapahtunut ei olisi saanut minua laittamaan elämääni uuteen uskoon. Värifilmiä ei olisi edes syntynyt koskaan. Kyllä tapahtuma vaikutti positiivisesti elämääni, sillä kyllähän tämän sekoilun piti jossain vaiheessa loppua. Kaikkea aikansa, Ankara toteaa.

Päihteiden pois jättäminen on myös muuttanut räppärin tapaa tehdä musiikkia.

- Nykyään minulla on täysin erilainen asenne musiikin tekemiseen: teen sitä työnä, ja haluan tehdä sitä mahdollisimman ammattitaitoisesti. Olen tosi keskittynyt siihen musiikin tekemiseen, ja kirjoitan paljon enemmän. Viime vuonna se oli vain sellaista hauskanpitoa.

Uusi albumi ei tapahtuneesta huolimatta sisällä pelkästään Värifilmin kaltaisia, vakavia asioita käsitteleviä kappaleita, vaan se sisältää myös paljon positiivista, iloista musiikkia ja räppäilyä. 

- Uudelta levyltä löytyy paljon hyvänolon musiikkia, rallatteluja, ja todella räppejä biisejä, joissa rimmailen ja kikkailen, jotka on niille räppipäille tarkoitettuja. Toivon, että ihmiset saavat vain hyvää mieltä, kun he kuuntelevat uutta levyäni. 

Nikke tulee kotiin -debyyttialbumin nimi juontaa juurensa muun muassa siitä, että Ankaran musiikki tulee jokaisen kuulijan kotiin, sekä siitä, että hän palaa "kotiin" - eli takaisin normaaliin arkeen - päihteidenkatkuisesta loukustaan. Uusi albumi julkaistaan 20. marraskuuta.

Lue myös: Gasellit uudesta sinkusta: "Kasmir tuo kappaleeseen sitä, mitä emme itse kyenneet"

Kilpailut

Uusimmat