Kuva: Shutterstock

Saana Emilija toivoi kuolevansa, kun hänet raiskattiin: "En ikinä olisi uskonut häntä raiskaajaksi"

30.01.2020 10:45 - Henna Koste

Saana Emilija, 30, ajatteli joskus, että hän tekisi kaikkensa päästäkseen raiskaajaa pakoon. Kaikki meni kuitenkin toisin. Nyt hän haluaa antaa kaikille tärkeän muistutuksen.

Rosanna Kulju käsittelee GRL GANG -podcastissa monia naisen elämää koskevia asioita. Tällä kertaa Kuljun vieraana on energisyydestään ja positiivisuudestaan tuttu ammattitanssija Saana Emilija. Naisen suhtautuminen maailmaan muuttui kuitenkin radikaalisti surullisen tapauksen myötä.

- Minut on raiskattu. Se on toki värittänyt tätä vuotta aika paljon ja antanut uutta perspektiiviä elämään, hän kertoo joulukuun lopussa äänitetyssä jaksossa. 

Alkuun hän ei olisi halunnut puhua tapauksesta mitään – kenellekään. Vielä enemmän hän luonnollisesti toivoi, että raiskausta ei olisi ikinä tapahtunut. Pian Saana Emilja ymmärsi jotain, mikä sai hänet avaamaan suunsa asiasta.

- Ymmärsin, kuinka vähän tästä puhutaan ja kuinka paljon tällaisia tapauksia tapahtuu. Kuinka seksuaalisen väkivallan ja raiskauksen kuva on värittynyt meidän mielissä. Olen 30-vuotias. Ajattelin, että en ikinä olisi ihminen, joka raiskattaisiin. En myöskään ikinä ajatellut, että raiskaaja olisi sellainen henkilö, joka minut raiskasi. Koska tämä on tapahtunut mulle, halusin antaa tälle tapaukselle äänen ja kasvot. Tätä tapahtuu liikaa. Se voi tapahtua kenelle vaan, hän sanoo.

"Vain tuntematon raiskaa"

Tekijä oli Saana Emiljalle tuttu ihminen. Saana Emilja kertoo, että usein raiskaukseen liittyy mielikuva, että se tapahtuu vain kadulla ja tuntematon hyökkää kimppuun.

- Hän oli hyvä ystäväni. Tavallinen suomalainen mies. Esimiesasemassa työskentevä ihminen. Jonkun isä. Jonkun veli. Jonkun äidin oma kultapoika, joka pärjää hyvin. Se oli hirveän musertavaa, että hänellekin on tapahtunut niin, että hänestä on tullut raiskaaja, uhriksi joutunut nainen kertoo.

Saana Emilja kertoo pohtineensa, että hän oli kuvitellut tekevänsä kaikkensa päästäkseen karkuun, jos tulisi raiskaajan yllättämäksi. Tilanne etenki kuitenkin aivan toisella tavalla. Saana Emilja murtuu kertoessaan tapauksestaan. Hänellä on tarkat muistikuvat koko tapahtumaketjusta.

Tapauksen jälkeen Saana Emilija toivoi jopa kuolemaa. Hänen kotimatkansa kesti piinaavan pitkät neljä tuntia. Hän kertoo, mitä tapahtui, kun kohtasi poikaystävänsä. Entä miten Saana Emilijan äidin puhelu teki tilanteeseen käänteen?

Lue myös: Ann-Mari raiskattiin 11 vuotta sitten: "Jos en saa tuota miestä laukeamaan, hän tappaa minut"

Kilpailut

Uusimmat