Kuva: Shutterstock

Millainen on tyypillinen, nykyaikainen rikos? Rikostoimittaja Jarkko Sipilä kertoo

23.12.2020 14:15 - Emmi Moilanen

Murha joka tapahtui -podcastin jouluspesiaalissa vierailee rikostoimittaja ja kirjailija Jarkko Sipilä.

Murha joka tapahtui -podcastin tämän viikon jakso on jouluspesiaali, jossa vierailee rikostoimittaja ja kirjailija Jarkko Sipilä. Sipilä on nähnyt 30-vuotisen uran varrellaan paljon, ja jakso alkaa Sipilän esitellessä yhden mielenkiintoisen Suomessa tapahtuneen rikoksen.

Kyseessä on Oodin puukotus, joka tapahtui aiemmin tänä vuonna, 16. helmikuuta.

- Kyse on pieleen menneestä huumekaupasta, joka tapahtui Helsingin keskustakirjasto Oodin invavessassa. 44-vuotias mies ja 26-vuotias nainen olivat ostamassa subutexia 27-vuotiaalta helsinkiläiseltä myyjältä. Vessassa tuli riitaa osapuolten välillä ja myyjä vaati nähdä rahat, joilla aine oli tarkoitus ostaa, Sipilä kertaa tapahtumia.

44-vuotias mies tarrasi toisella kädellä myyjää kurkusta kiinni.

- Iski puukolla kaveria reiteen oikein kunnolla ja upposi syvälle. Sanoi perään, että ”tässä on sulle rahaa saatana,” Sipilä jatkaa.

Tilanne johti kamppailuun vessassa ja myyjä pani vastaan.

- Puukolla siellä huideltiin ja jossain vaiheessa se oli siellä lattiallakin. Sellainen vähän epäselvä tilanne ja tämä nainen, ainakin oikeuden päätöksen mukaan, myös potkaisi uhria siinä. Uhri pelastui sillä tavalla, että pääsi vetämään narusta, joka invavessassa aina roikkuu.

Kaksi nuorehkoa vartijaa tuli vessalle, eikä ovea saatu heti auki.

- Kun se avattiin, ilmeisesti vartijatkin vähän pelkäsivät siinä tilanteessa. He olivat sen verran nuoria vartijoita, ettei heillä ollut voimankäyttövälineitä, kaasua tai pamppua, oikeutta kantaa. Tekijät, mies ja nainen sitten livahtivat siitä pois ja uhri, reiteen vammautunut, oli sillä nenäkin murtunut ja yksi puukon isku selässä, pääsi ambulanssilla sairaalaan.

Sipilä toteaa osittain erikoista olleen sen, että rikospaikka vain kuvattiin. Puukkoa ei koskaan löytynyt, tekijät joko veivät sen mukanaan "tai sitten se oli piilotettu vaikka vessan roskikseen." Tekijät ilmoittautuivat itse poliisille seuraavana päivänä.

"Kuvaa tämän hetken menoa"

Podcastin jaksossa käydään läpi myös sitä, että aikaisemmin huumeiden myyjä ja ostaja tunsivat toisensa. Nykyään asia voi olla toisin.

- Nykyisin se kauppa tehdään netissä ja tapaaminen sovitaan johonkin. On ollut todella monta tapausta, jossa joko huumeiden myyjä on ryöstänyt ostajan rahat, tai ostaja on ryöstänyt myyjän aineet. Näistä on syntynyt väkivaltatilanteita ja se on johtanut siihen, että nämä kaikki kantaa puukkoa mukana.

- Ja mitä nuoremmaksi menee, sitä riskimmäksi ehkä se puukon käyttö jopa muodostuu. Että osa näistä nuorten väkivallasta johtuu nimenomaan huumeista ja näistä kauppatilanteista tai siitä, että sitä puukkoa kannetaan jatkuvasti omaksi turvaksi mukana. Samanlaista kauppaongelmaa on ollut myös nuuskan myynnissä.

Sipilän mielestä Oodin tapahtumat kuvaavat hyvin nykyaikaista rikollisuutta.

- Mielestäni tyypillinen, helsinkiläinen, nykyajan rikos. Hyvä esimerkki rikollisuudesta; julkinen paikka, huumeiden käyttö, puukot, aiempi väkivaltaisuus. Se vaan joten kuten kuvaa tämän hetken menoa, Sipilä kertaa Oodin tapahtumia.

Murha joka tapahtui -podcastin tuoreessa jaksossa pohditaan myös Suomen rikostuomioita. Voit kuunnella uuden jakson täältä.

Lue myös: Suzanne joutui julman murhan kohteeksi vuonna 1992 - tytön kohtalo sai kuulustelijatkin kyyneliin

Lue myös: Kohuttu seksikultti ehti toimia 20 vuotta - millainen oli ryhmä, johon kuului myös Hollywood-tähtiä?

Lue myös: Miesystävä surmasi Anni Törnin vuonna 2018 - veli aisti nopeasti, ettei kaikki ole kuten kumppani väittää

Voice.fi ja PodPlay ovat osa Bauer Mediaa.

Kilpailut

Uusimmat