Kuva: Shutterstock

Huippukokit kertovat, mikä on paras kinkun sisälämpötila - 'Makuasia'

22.12.2022 07:15 - Jenni Tuusjärvi / jenni.tuusjarvi@bauermedia.fi

Kinkun paras sisälämpötila on vuosittainen kysymys, eikä siihen ole yhtä oikeaa vastausta.

Henksun Safka -podcastin toisen tuotantokauden avausjaksossa huippukokit Pekka Terävä, Petteri Luoto, sekä Antti Vahtera keskustelevat Pauli Aalto-Setälän kanssa jouluperinteistä.

Perinteisesti suomalaiseen joulupöytään kuuluu kinkku, niin myös huippukokeillakin. Kokkien mukaan oikea kinkun sisälämpötila on jokavuotinen kysymys.

Yhtä oikeaa vastausta parhaalle lämpötilalle ei ole, vaan kyseessä on myös makuasia.

- Niin, se riippuu tehdäänkö ylikypsää, niin kuin korppua, vai sitten mehukasta, Luoto pohtii vastausta kysymykseen siitä, mikä on joulupöydän kruunun oikea sisälämpötila.

- Jos puhutaan asteista, niin tykkään, että se menee hieman yli. Tykkään että se on 78 astetta, Vahtera toteaa saaden kanssakokit äimistymään.

Vahtera toteaa pitävänsä hieman ylikypsästä kinkusta, sillä hänen mukaansa tuolloin kinkku on herkullinen juuri uunista tultuaan, mutta mse maistuu vielä kylmänä siivutettuna leivän päällä.

Terävä puolestaan toteaa ylikypsän kinkun olevan parhaimmillaan 74-76 asteisena.

- Mutta silloin siinä pitää olla luu, ihan ehdottomasti, Terävä tokaisee.

Mitä tehdä ylijääneelle kinkulle?

Osalle jouluruoka maistuu vielä tovin aattoillallisen jälkeen, osa kaipaa jo seuraavana päivänä muuta suuhunpantavaa.

- Tämä on vähän arka aihe, mutta olen sitä mieltä, että se on aaton juttu, Luoto toteaa.

Vahtera kertoo jaksossa, että heillä on tapana syödä tapaninpäivänä pasta bolognese, eli perinteinen italialainen jauhelihakastike.

Huippukokeilla on kuitenkin neuvoja siihen, kuinka hyödyntää mahdollisesti joulupöydästä ylijäänyt kinkku muihin ruokiin.

Hernekeitto on monille tuttu, perinteisesti loppiaisena valmistettava ruoka, mutta kokit luettelevat kinkun sopivan myös muun muassa carbonaraan, kinkkukiusaukseen sekä sipattiin, eli maitopohjaiseen kinkkukastikkeeseen raaka-aineeksi.

Kuuntele Henksun Safka -podcast alta sekä Podplaysta.

Lue myös: Suomalainen Michelin-kokki vihjaa - yksi seikka paljastaa, onko ravintola hyvä vai huono

Lue myös: Kasviksia grilliin - huippukokit kertovat vinkkejä, kuinka kasvikset maistuvat kesälautasella

Lue myös: Mikä on erikoisin raaka-aine, jota olet kokannut? Huippukokit kertovat kokemuksistaan uudessa sarjassa

Voice.fi, Radio Nova, Iskelmä sekä Podplay ovat osa Bauer Mediaa.

Kilpailut

Uusimmat