Kuva: Shutterstock

Eroprosessin aikana voi kokea viisi ikävää tunnetilavaihetta - niistä voi onneksi päästä yli

16.06.2022 18:15 - Riia Frost

Eroprosessin yksi vaikeimmista vaiheista sisältää yksinäisyyden pelkoa, joka voi olla monelle erittäin uuvuttavaa.

Tapahtui ero vaikka kahden viikon pituisesta suhteesta tai monivuotisesta avioliitosta, niin jokainen kokee siitä toipumisen eri tavalla. Sydämen särkyminen voi olla joillekin voimia vievä prosessi ja siitä toipuminen vie oman aikansa, jota ei voida etukäteen määrittää.

Asiantuntijoiden mukaan eroprosessin aikana voi kokea viisi eri tunnetilavaihetta, jotka kuitenkin johtavat aikanaan erosta toipumiseen. Näille tunnetiloille ei ole mitään varsinaista järjestystä, koska eroprosessi on jokaiselle henkilökohtainen, eivätkä kaikki edes koskaan koe osaa näistä vaiheista. Jotkut eivät välttämättä edes koe lainkaan muita tunnetiloja kuin helpotusta.

Psykologian professori Gary Lewandowski, parisuhdepsykologi Niloo Dardashti sekä biologinen antropologi ja johtava tieteellinen neuvonantaja Helen Fisher kertovat tarkemmin näistä viidestä eroprosessin tunnetilavaiheesta Self.com-julkaisussa. Voice.fi listasi kyseisten asiantuntijoiden listaamat tunnetilat, jotka riivaavat monia sydämensä särkeneitä sekä ratkaisut näiden vaiheiden kukistamiseen. 

Shokki: Et saata uskoa, että tämä oikeasti tapahtuu

Erityisesti ne, jotka ovat tulleet jätetyiksi, saattavat järkyttyä suunnattomasti kumppanin yllättävästä päätöksestä. Tällöin eroa on vaikea heti sisäistää. Psykologien mukaan tilanteen kieltäminen surun hetkellä on itsepuolustusreaktio, jonka aivot luovat, kun jokin on henkisesti liian tuskallista prosessoida.

Ratkaisu: On täysin normaalia, ettet aluksi saata hyväksyä eroanne. Mutta jos olet jumissa kieltämisen tunteessa, niin Dardashti kehottaa sinua kysymään itseltäsi, että: ”Näenkö vain asioita, mitä haluan nähdä?” Tämä kannattaa kysyä itseltään siksi, koska mieli osaa välillä kullata muistot ja vääristää todellisuutta, jotta välttyisimme henkiseltä menetyksentuskalta.

Lisäksi sinun kannattaa unohtaa jossittelu ja jatkuva pohdiskelu sen suhteen, että miten parisuhteenne olisi voitu pelastaa. Dardashti neuvoo sinua ennemmin tekemään listan siitä, miksi sinä ja eksäsi ette sopineet yhteen, koska tällöin saatat huomata, ettei parisuhteenne ollut niin täydellinen kuin saatoit ajatella.

Moni voi kokea järkytyksen, kun kuulee kumppanin haluavan erota. (kuva: Shutterstock)

Vihan tunne ja kaunan kantaminen

Tämä on hyvin yleinen reaktio eroprosessissa. Dardashtin mukaan mielesi saattaa haluta työntää surun ja hämmennyksen tunteet pois, jolloin se muuttavat tuntemuksesi vihaksi. Tämä taas saattaa saada sinut kohdistamaan vihasi esimerkiksi yhteiskuntaan, someen, fyysiseen asiaan tai eksääsi.

Ratkaisu: Vaikka vihasi eksääsi kohtaan olisi täysin aiheellinen, niin se ei silti oikeuta sinua kohdistamaan ärtymystäsi muihin. Sellainen käytös saa sinut itsesi näyttämään huonolta, eikä auta sinua pääsemään eksästäsi yli pitkällä ajanjaksolla. Päinvastoin, vääränlainen vihanpurkusi saattaa luoda sinulle häpeän tunnetta, kun olet rauhoittunut ja tajuat tekosi seuraamukset.

Anna siis itsellesi lupa olla vihainen, mutta voit purkaa sen paljon rakentavammalla tavalla, kuten esimerkiksi puhumalla tunteistasi tukiverkostosi kanssa. Voitte jopa parhaan ystäväsi kanssa varata ajan raivohuoneelle, jos sinulla on tarve fyysisesti hajottaa jotakin tai purkaa vihaasi johonkin esineeseen.

Jos vihasi on kuitenkin ylitsepääsemätöntä, eikä lainkaan hallittavissa, niin asiantuntijat suosittelevat hakemaan ammattimaista apua esimerkiksi terapiasta. Pääasia on, että käyt läpi tämän raivostuttavan vaiheen, jotta voit lopulta jatkaa elämässäsi eteenpäin rauhallisin mielin.

On hyvin yleistä, että tuntee vihaa ja katkeruutta eroprosessin aikana. (kuva: Shutterstock)

Kaipuu: saatat haluta eksäsi takaisin keinolla millä hyvänsä

Fisherin mukaan tätä vaihetta kutsutaan myös nimellä protestivaihe. Jos siis olet pommittanut eksääsi lukuisilla tekstiviesteillä tai humalassa anellut häntä palaamaan kanssasi yhteen, saatat olla eroprosessin karuimmassa vaiheessa. Eli tunnetilassa, jossa tilanteen kieltäminen johtaa siihen, että alat haikailla eksäsi perään. Tällä kaipuulla saattaa olla seuraamuksena se, että yrität epätoivoisesti saada eksäsi takaisin eri keinoin, jotta saisit hänet myös ikävöimään sinua.

Ratkaisu: Dardashti neuvoo sinua harjoittamaan tasapainoista näkökulmaa erostanne, mikä saisi sinut paremmin hyväksymään suhteenne päättymisen. Tällainen ajattelutapa voi auttaa sinua välttymään impulsiivisilta ja äärimmäisiltä teoilta. Epätoivoiset yrityksesi saada eksäsi takaisin saattavat tällä hetkellä tuntua sinusta kannattavilta, mutta myöhemmin ne saattavat tuottaa sinulle häpeän ja katumuksen tunnetta.

Kannattakin kysyä itseltään, että: ”Mitä tavoittelen teoillani ja voiko se tehdä toipumisestani vaikeampaa?" Mutta, koska aivosi ovat tällä hetkellä selviytymistilassa, niin kannattaa myös kysyä läheisiltäsi, että mitä he ovat mieltä aikeistasi, ennen kuin ryntäät eksäsi luokse neljäsivuisen rakkauskirjeen kanssa.

Eron kieltäminen johtaa useilla ihmisillä tunnetilaan, jossa haikailee eksän perään. (kuva: Shutterstock)

Suru ja tyhjyyden tunne

Vaikka kaikki eivät koekaan eroprosessin jokaista tunnetilavaihetta, niin asiantuntijoiden mukaan moni kokee ainakin kerran eroprosessinsa aikana surua suhteen päättymisestä. Tällöin saattaa tuntea olonsa toivottomaksi, saamattomaksi tai jopa masentuneeksi. Asiantuntijoiden mukaan monesti tämä vaihe iskee, kun henkilö ei enää yritä olla yhteydessä eksäänsä ja huomaa olevansa surullinen tärkeän henkilön menettämisestä.

Ratkaisu: Surulle ja tyhjyyden tunteelle ei ole oikeaa tai väärää toipumiskeinoa, mutta siitä voi olla paljon apua, että tunnet myötätuntoa itseäsi kohtaan. Anna siis itsellesi lupa itkeä ilman, että näet kyyneleesi heikkoutena, koska sen lisäksi, että nyyhkytys helpottaa oloasi, se saattaa myös auttaa sinua tuomaan perspektiiviä tilanteeseesi.

Lohduta siis itseäsi kuin parasta ystävääsi ja hoida itseäsi esimerkiksi lepäämällä, pitkäaikaisella kylpyhetkellä tai katsomalla lempisarjojasi. Mutta ennen kaikkea on tärkeää, että puhut tunteistasi lähimmäisillesi ja annat itsesi olla herkkä heidän edessään. Näitä vinkkejä kokeilemalla saatat huomata, että vaikka elätkin vaikeaa aikaa elämässäsi, niin tulet selviytymään siitä niin kuin aikaisemmistakin tilanteista.

Moni kokee ainakin kerran eroprosessin aikana surua suhteen päättymisestä. (kuva: Shutterstock)

Päättymättömyyden tunne

Asiantuntijoiden mukaan tämä on yksi eroprosessin vaikeimmista vaiheista. Dardashtin mukaan monet ihmiset ajattelevat, etteivät he tule koskaan löytämään uutta kumppania tai kokemaan enää ikinä samanlaista rakkautta kuin eksänsä kanssa. Tällainen yksinäisyyden pelko voi olla todella raskasta ja uuvuttavaa.

Ratkaisu: Muista, ettet ole yksin. Ja jos olet eronnut aikaisemmin, niin muista, että voit selviytyä tästä niin kuin olet ennenkin selviytynyt. Lisäksi on tärkeintä pitää mielessä, ettei mikään erovaihe kestä ikuisesti, vaikka se siltä saattaakin tuntua. Kaikki tunteet ovat tarpeellisia eroprosessissa ja menetyksen tunteesta on mahdollisuus päästä yli.

Mutta asiantuntijoiden ehdoton vinkki siihen, miten päästä eksästä yli, on se, että katkaisee kaikki yhteydet häneen, niin kuin tekisit mille tahansa muullekin riippuvuudelle. Jos et ole valmis poistamaan eksääsi elämästäsi, niin voit aluksi vaikka mykistää hänet puhelimestasi.

Monet ihmiset ajattelevat, etteivät he tule koskaan löytämään uutta kumppania tai kokemaan enää ikinä samanlaista rakkautta kuin eksänsä kanssa. (kuva: Shutterstock)

Lopputulema: Helpotus ja hyväksyntä

Vaikeallakin erolla on lopulta onnellinen loppu. Kun viimeinkin tunnet olosi erilaiseksi ja vähemmän särkyneeksi, olet siirtynyt prosessivaiheen viimeiseen osioon: hyväksyntä ja helpotus. Tämä tapahtuu väkisinkin vaiheessa, kun tulet saamaan mielenrauhan ja olet valmis jatkamaan elämässäsi eteenpäin. Tässä vaiheessa pystyt järkeilemään eronne syyt ja toivottavasti opit myös käyttämään oppejasi tulevaisuudessa. Tärkeintä on kuitenkin huomata, että vaikka ero tuntuukin tällä hetkellä pahalta, niin sen avulla voit kehittyä ihmisenä ja löytää helpommin jonkun sinulle sopivamman kumppanin. 

Erosta ylipääseminen vie aikansa (kuva: Shutterstock)

Lue myös: Alkoiko vanha suola janottaa? Asiat, jotka kannattaa huomioida ennen yhteenpaluuta eksän kanssa

Lue myös: Mikä ihme on seksiviltti? Kosteisiin aikuisten leikkeihin saattaa tarvita tietynlaisen peitteen

Lähteet: Self.com

Kilpailut

Uusimmat