Haluatko perheen, mutta mies epäröi? Tässä 5 asiaa vanhemmuudesta

13.06.2012 22:45 - Senni Loikala

Nainen, jätä tämä juttu "vahingossa" tietokoneen näytölle ennen kuin miehesi tulee kotiin.

Moni nainen jännittää äidiksi tulemista, mutta samalla tavalla moni mies menee suorastaan paniikkiin, kun hän joutuu pohtimaan isäksi tulemista. Pelihousuja ei tarvitse repiä, vaikka suvun jatkaminen tuntuisi äärettömän vastuulliselta, jopa pelottavalta ajatukselta.

Tässä viisi asiaa isäksi tulemisesta, joita kannattaa miettiä hyvissä ajoin:

1) Vaippojen vaihtamisen oppii kyllä! Nuorille miehille vihjaillaan usein, että isäksi tuleminen vaatii lähes yliluonnollisia taitoja, joita heillä ei vielä ole. Onneksi totuus on, että miehet ovat taitavia käsistään. Vaipan vaihtaminen ei ole salatiedettä, vaan sujuu pian rutiinilla. Myös riittävät ruuanlaittotaidot on helppo ottaa hanskaan, vaikka tällä hetkellä mikrossa pyörisi Saarioisten roiskeläppä.

2) Millaisen käsityksen elämässä menestymisestä haluat opettaa lapselle? Länsimaisittain menestymistä mitataan ainakin koulutuksen, työn ja omaisuuden perusteella. Yhteiskunnassa pärjääminen ajaa monet oravanpyörään, ja työn paiskiminen tuo yhä harvemmin kiitosta. Vanhemmaksi tuleminen on otollista aikaa pohtia omia elämänarvoja, joista jälkikasvu tulee ottamaan mallia.

3) Anna lapselle hyvät eväät eteenpäin. Huolehdi, että lapsi saa hyvät perustaidot ja pysyy ikäryhmänsä kehityksessä mukana. Kun lapsilla on turvallinen olo kotona, on heidät hipausta helpompi opettaa myös itsenäisiksi yksilöiksi.

4) Valmistaudu siihen, että lapsi näyttää välillä pitkää naamaa. Vaikka olisi hauskaa, että oma lapsi olisi aina myös paras kaveri, se on mahdotonta pidemmän päälle. Pidä siis langat omissa käsissäsi. Jos lapset saisivat päättää, karkkipäivä olisi joka päivä. Vain aikuisen harteilla on päätökset vastuullisista, usein pieniltä tuntuvista asioista. Juodaanko tässä perheessä joka päivä makeita juomia? Kuinka kauan Pleikkaria saa pelata päivässä? Voiko koulumatkan kulkea bussin sijasta pyörällä?

5) Nauti siitä, että maailmaasi tulee lisää väriä. Pikkuisilla on taito nähdä asioita sellaisesta näkövinkkelistä, jota et ole vielä tullut edes ajatelleeksi. Voit kuulla heiltä, että sängyn alla asuu hiiriperhe tai automatka kesälomareissulle on hauskinta elämässä.

Lähde: Los Angeles Times

Kilpailut

Uusimmat