Näin hoidat parisuhdetta joulun pyhinä - asiantuntija neuvoo

11.12.2012 10:15 - Rea Tallgren

Perhekeskuksen johtaja Heli Vaaranen kertoo Voicelle, miten pariskuntien kannattaa ottaa toisensa huomioon joulun pyhinä.

Monilla pariskunnilla yhteinen aika on niin kortilla, että kun sitä vihdoin on, saattaa tuntua oudolta, eikä tiedä mistä "yhdessä olon" aloittaa. Perhekeskuksen johtaja Heli Vaaranen kertoo, että paras tapa aloittaa joulun pyhät yhdessä on keskustella kumppaninsa kanssa, ja tehdä se rauhallisesti.

- Usein kun meillä on niin kauhea vauhti päällä, halutaan myös vauhdilla aloittaa se loman aika. Pitää muistaa, että kummallakin puolisolla on oma tapansa rauhoittua viettämään joulua ja hän toivoo omanlaistaan rentoutumista. Rauhallinen keskustelu tästä asiasta on hyvä tapa aloittaa.

Yksi jokaiseen talouteen sopiva lisäneuvo Vaarasella myös on.

- Keskustelu kannattaa aloittaa silloin kun on pirteä, hyvällä mielellä, syönyt ja levännyt. Se on paras tapa välttää keskustelun siirtymistä riidaksi, Vaaranen vinkkaa.

Vaarasen mukaan joulunajan odotukset ovat usein suuret, ja riitoja tai pettymyksiä välttääkseen kannattaakin olla valmis tekemään kompromisseja.

- On tietysti ihan luonnollista, että jokainen toivoo joulun olevan lämminhenkinen ja tietysti kahdelle aikuiselle romanttinenkin. Mutta kun parisuhteessa on kaksi yksilöä, on todennäköistä, että heillä on erilaisia toiveita ja tavoitteita. Ja niistä tulisi ennakoiden puhua ja koittaa löytää se kompromissi.

Vuorojoulut ovat hyvä esimerkki kompromisseista.

- Joillekin se on vuorottelua, välillä joulu vietetään toisen tavalla ja välillä toisen, koska traditiot tulevat yleensä lapsuudenkodeista. Nuorillapareilla tämä on hyvin yleistä. Pikkuhiljaa muodostuu yhteinen uusi traditio, joka rakentuu vanhojen päälle, Vaaranen sanoo.

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat