Avioliiton loppu voi tuoda onnen takaisin – naiset kertovat

27.03.2013 17:15 - Eeva Rajala

Uudessa Onneksi erosimme -teoksessa naiset kertovat, miten avioero on helpottanut elämää ja tuonut siihen uudenlaista onnea. 

Maria Svelandin ja Katarina Wennstamin kirja on saanut osakseen paheksuntaakin, kun se julkaistiin Ruotsissa ja Tanskassa. Kirjassa selvitetään, onko naisella lupa olla aiempaa onnellisempi eron jälkeen ja miksei eroa välttämättä koeta epäonnistumisena. Kirjassa Ruotsin eturivin kirjailijat ja feministit kertovat, että eron jälkeen elämä on muuttunut paremmaksi.

"Tietenkin koin myös suruja ja mustia aikoja, mutta minulla ne eivät koskaan liittyneet avioeroon. Mietin, miksi me ylipäätään menemme naimisiin. Teemme sen osoittaaksemme maailmalle, että kuulumme yhteen rakkaimpamme kanssa. Mutta se on myös vanha, kulunut instituutio," kirjoittaa kirjailija ja feministiaktivisti Maria-Pia Boëthius kirjassa.

"Avioeron myötä avautui uusia maailmoja, mahdollisuuksia ja tuttavuuksia. Sain takaisin useita ystäviä, joihin olin kadottanut yhteyden; heitä jotka eivät viettäneet perhe-elämää. Ja tapasin ihania rakastajia," kirjaa toimittanut Sveland kertoo.

On myös tarinoita, joissa aviopuoliso on eron sattuessa jäänyt toisen rinnalle pahimpien viikkojen ajaksi. Erossa myös mukana olevan puolison tuki koetaan hyvin tärkeäksi.

"Sillä oli aivan ratkaiseva vaikutus tulevaan sinkkuelämääni. Oli hetkiä joina koin kaiken epätoivon keskellä vilpitöntä onnea...Omalta kannaltani asia on yksinkertainen: minua ei jätetty yksin, kun olin kaikkein haavoittuvimmillani hylättynä," kirjailija Mian Lodalen kertoo kirjassa.

Kirjassa naiset kertovat, etteivät muut alkaneetkaan omista peloista huolimatta juoruta kipeästi avioerosta pienissä juorukerhoissaan, vaan monet ottivat yhteyttä ja suorastaan rohkaisivat. Onneksi erosimme -teoksessa puhutaan myös paljon siitä, miten omalle pelolle ei kannata antaa liikaa tilaa. Juristi ja kirjailija Åsa Larsson kertoo teoksessa, miten hän ei antanut pelon pysäyttää itseään.

"Olen ylpeä. Ylpeä siitä, että olin rohkea. Onnellista avioerossani oli se, että en kadottanut itseäni. Viis siitä, kuinka lattealta tämä kuulostaa. Kaikki tärkeät sanat: vapaus, rakkaus, rohkeus. Paperilla ne näyttävät kuluneilta. Mutta sisälläni ne ovat koko ajan uusia," Larsson kirjoittaa.

Teos: Onneksi erosimme
Kirjoittajat: Maria Sveland ja Katarina Wennstam
Kustantaja: Minerva

Kilpailut

Uusimmat