Häiritseekö epävarmuus ihmissuhteitasi? 7 merkkiä, ja kuinka tilanne korjataan

06.08.2014 20:15 - Senni Loikala

Liiallinen epävarmuus voi tehdä ihmissuhteista hankalia. Tunnista heikot kohtasi ja lähde korjaamaan niitä.

Oma tai kumppanin epävarmuus koettelee parisuhdetta. Se voi myös kaataa suhteen. Kliininen psykologi ja luennoitsija Leslie Becker-Phelps kertoo Psych Central -sivustolla, mistä merkeistä tiedät epävarmuuden häiritsevän ihmissuhteitasi.

1) Olet liian mukava tai antelias, koska sinusta tuntuu, että toisen huomio ja tuki täytyisi ansaita.

2) Tulet todella tunteikkaaksi helposti ja käännyt aina muiden puoleen, jotta pystyisit rauhoittumaan.

3) Muiden miellyttäminen on sinulle tärkeämpää kuin omat tunteesi, tarpeesi ja halusi.

4) Tunnet, ettet pysty ilmaisemaan itseäsi täysin kumppanillesi, saati keskittymään omiin mielenkiinnon kohteisiisi. Sen sijaan keskityt kultasi intohimoihin, mikä saattaa olla hänestä tukahduttavaa.

5) Tahdot olla täydellisen pätevä ja ansiokas työssäsi, liiallisuuksiin asti.

6) Pelkäät, että sinut torjutaan ja hylätään.

7) Päädyt usein suhteeseen epävakaiden ihmisten kanssa. Joudut taistelemaan kultasi huomiosta ja pitämään suhteesta kiinni kynsin ja hampain, mikä vain pahentaa riittämättömyyden tunnettasi.

Jotta pääsisit yli epävarmuudestasi ja ihmissuhteesi toimisivat aiempaa paremmin, suosittelee Becker-Phelps tarkastelemaan sisäisestä elämästään seuraavia asioita. 

Aistimukset. Kannattaa kysyä itseltään, että miltä olo tuntuu omassa kehossaan. Kun tulet tietoiseksi tuntemuksistasi kehossasi, voi se paljastaa jotakin olennaista ajatuksistasi ja tunteistasi.

Ajatukset. Kysy itseltäsi, mitä ajattelet itsestäsi ja kumppanistasi. Keskity siihen, miten ajatuksesi vaikuttavat tunteisiisi.

Tunteet. On tärkeää pohtia, millaisten tunteiden kanssa joutuu taistelemaan. Oletko loukkaantunut, surullinen, vihainen, pettynyt vai tunnetko olosi syylliseksi? Tunteidensa tarkka erittely on tärkeää.

Toistuvuus. Pohdi, millaiset kuviot ja tilanteet toistuvat sinulla ihmissuhteesta toiseen tai yhdessä suhteessa pidemmällä aikavälillä. Kuinka ne heijastuvat sisäisiin kokemuksiisi ja ajatuksiisi itsestäsi?

Lue myös: Haluatko piristää kumppaniasi? 10 pientä tapaa tehdä päivästä parempi

Lähde: Psych Central

Kilpailut

Uusimmat