Oletko sinä hyvä kuuntelija? 6 piirrettä, joista tunnistat

23.09.2015 10:45 - Senja Rapila

Hyviä kuunteijoita tarvitaan aina omaan ystäväpiiriin, sillä kenelle muulle jaat mielummin raskaan viikon uuvuttavat tapahtumat. Kuka muu pystyy paremmin sitoutumaan kertomaasi kuin oiva kuuntelija?

Meille on annettu kaksi korvaa, mutta vain yksi suu. Tämä on siksi, että kuunteleminen on kaksi kertaa hankalampaa kuin puhuminen. 

Kuinka monta kertaa olet itse ajautunut ajattelemaan oman päiväsi kulkua, kun ystäväsi kertoo sinulle parisuhteensa kuoppaisuudesta? Kuinka monta kertaa olet huomannut kesken kumppanisi jutun, että et oikeastaan edes tiedä mistä hän puhuu?

Siinä vaiheessa kun onnistut itse täyttämään nämä kriteerit, olet sinäkin loistava kuuntelija ystäviesi mietteille: 

1. Hyvät kuuntelijat ovat oikeasti kiinnostuneita siitä, mitä sanot heille

Kun kerrot jonkun mielenkiintoisen faktan, tai että tapasit jonkun kiinnostavan henkilön viikonloppuna, hyvät kuuntelijat oikeasti kuuntelevat. He eivät aloita kertomaan oman juttusi päälle tarinaa omasta viikonlopustaan, vaan kysyvät yksityiskohtia, pyytävät selvennystä ja antavat täyden huomionsa.

2. He ilmaisevat auttavan mielipiteensä

Koska hyvät kuuntelijat ovat oikeasti läsnä ja kuuntelevat sinun kertomaasi, he voivat kertoa omia, rakentavia mielipiteitään, jos sinun mieltäsi askarruttavat erilaiset ongelmat. He auttavat sinua miettimään ratkaisuja asioille, joihin et itse löydä vastausta. He käyttävät usein fraaseja: "minä ymmärrän asian niin, että..." tai "mutta sinä tunnet..."

3. He pitävät katsekontaktin

Hyvät kuuntelijat ymmärtävät, että katsekontaktin pitäminen auttaa keskittymään vain puhuvaan ihmiseen. Mikään ei ole kamalampaa kuin se, että kuuntelija ei katso sinua silmiin, vaan hänen katseensa vaeltelee ympäriinsä, varsinkin juhlissa tai virallisessa tapaamisessa.

4. He käyttävät ruumiinkieltään eri tavalla

Hyvät kuuntelijat käyttävät usein elekieltä lähettääkseen signaaleita, että he todella kuuntelevat sinua. Nämä merkit voit tunnistaa hyvistä kuuntelijoista:

- Nyökkääminen, kun hän on samaa mieltä asioista kanssasi.
- Hän nojaa eteenpäin, kun istutte.
- Kuuntelija ei risti käsiään, sillä se antaa vaikutelman, että hän olisi sulkeutunut tai puolustava.
- Hän ei rummuta käsillään, tai tee muuta häiritsevää.
- Hän ilmaisee kiinnostuksensa ja uteliaisuutensa asiaa kohtaan kevyesti, mutta ei selätä puheenvuoroasi.

5. He muistavat aiemmat keskustelunne

On todella turhauttavaa puhua ihmisen kanssa, joka ei muista aiemmin kertomaasi asiaa. Hyvä kuuntelija muistaa pienet faktat ja tarinat, joita olet hänelle kertonut. He avaavatkin yleensä keskusteluita lauseilla:

- Muistan, kun kerroit minulle, että..
- Kuinka (aiemmin kertoma asia/ongelma)  etenee? 
- Tiedän, että olit huolissasi (jostain asiasta). Onko tähän tullut muutosta?
- Mitä siinä tapahtui, kun pyysit pomoltasi palkankorotusta? 

6. He etsivät sopivan ympäristön puhumiselle

Tiedät, kuinka vaikeaa on puhua jollekin puhelimen välityksellä tai pöydän toiselta puolelta. Hyvät kuuntelijat tietävät, että ympäristöllä todella on vaikutusta. Hyvät kuuntelijat istuvat mielummin vieressäsi, ja tekevät kaikkensa jotta pystytte keskustelemaan mahdollisimman intenesiivisesti.

Lue myös: Onko parisuhteessasi vaikeaa? Kokeile kolmen minuutin musiikkiterapiaa

Lähde: Life Hack

Kilpailut

Uusimmat