Kuva: Fotolia

Muutitteko perheenne kanssa, kun olit vielä lapsi? Tutkijoilla on uutisia sinulle

09.06.2016 16:45 - Senni Loikala

Kaikista voimakkaimmin muuttaminen koettelee 12-14-vuotiaita, ja seuraukset voivat joskus olla erittäin vakavia.

Muuttaminen on usein paitsi stressaavaa, niin usein tapahtuessaan myös erityisen haitallista lapsuudessa ja varhaisnuoruudessa, väitetään tuoreessa tutkimuksessa. Sen mukaan useat muutot lapsuudessa lisäävät mielenterveysongelmien, itsemurhan ja ennenaikaisen kuoleman riskiä. Tutkimuksesta uutisoi Medical News Today.

Tutkimus tehtiin Manchesterin yliopistossa, Isossa-Britanniassa, ja sen tulokset on julkaistu American Journal of Preventive Medicine -lehdessä.

Pitkäkestoisessa tutkimuksessa kerättiin tietoa tanskalaisilta, jotka olivat iältään noin 20-45-vuotiaita. Tutkijat tilastoivat, kuinka monta kertaa kukin osallistuja oli muuttanut ennen 14:ta ikävuottaan. Tämän jälkeen he tutkivat, miten muutot olivat vaikuttaneet osallistujien terveyteen.

Tulokset

Tutkijat huomasivat, että usein muuttaminen oli erityisen haitallista, kun osallistujat olivat 12-14-vuotiaita. Itsemurhariski oli kaikista korkein osallistujilla, jotka olivat joutuneet muuttamaan varhaisnuoruudessaan useita kertoja vuoden aikana.

Osallistujista 37 prosenttia oli muuttanut kunnasta toiseen vähintään kerran ennen 15:ta ikävuotta. Varhaislapsuudessa muutot olivat vielä yleisempiä.

Tutkijat jakoivat tiuhaan muuttamisesta seuraavat riskit lapsille ja nuorille kolmeen ryhmään:

1) Itsetuhoisuus ja väkivalta, esimerkiksi itsemurha ja rikollisuus.

2) Mielenterveysongelmat ja erilaisten aineiden väärinkäytöt, sekä diagnoosit psykiatrisiin sairauksiin.

3) Ennenaikainen kuolema, joka voi olla luonnollinen tai itse aiheutettu.

Vaikka tutkimuksen tulokset ovat huolestuttavia, eivät ne tarkoita, että jokainen usein lapsuudessaan tai nuoruudessaan muuttanut ihminen saisi muuttamisesta rajuja seurauksia. Päinvastoin, joskus muuttaminen voi antaa arvokasta elämänkokemusta ja perspektiiviä elämään.

Lähde: Medical News Today

Lue myös: Minkä eläimen näet metsässä? Psykologinen testi paljastaa todellisen minäsi

Lue myös: Ei huolta laskujen maksusta: 8 asiaa, joita emme osanneet nuorina tarpeeksi arvostaa

Kilpailut

Uusimmat