Kuva: AOP

IS: Valmisruokakin voi olla terveellistä - miten valita oikein?

22.08.2016 08:45 - Iiro Myllymäki

Kaksi ravitsemusterapeuttia kertoo Ilta-Sanomille, mihin kiinnittää huomiota valmisruokia ostaessa.

Valmisruokahyllylle hakeutumisesta kaupassa saattaa tulla huono omatunto, sillä einekset on leimattu varsin epäterveelliseksi vaihtoehdoksi kotiruoalle. Ravitsemusterapeutit Hanna Partanen ja Leena Putkonen kertovat Ilta-Sanomille, että valmisruoistakin löytyy terveellisiä vaihtoehtoja. Lisäksi ruoanlaitolta vapautuvan ajan voi käyttää muuten hyväksi terveytensä edistämiseksi, esimerkiksi nukkumalla tai ulkoilemalla.

Mihin sitten kannattaa kiinnittää huomiota, kun valitsee valmisruokaa ostoskärryyn? Pakkauksesta kannattaa katsoa ruoan suolapitoisuus, rasvan laatu, kuidun määrä ja ainesosaluettelo. Tuotteelle myönnetty sydänmerkki kertoo suolan määrästä.

- Einesruoka ei välttämättä edes ole kotiruokaa suolaisempaa, se riippuu ihan kokista. Sydänmerkillä varustetuissa valmisruoissa on kiinnitetty huomiota suolan määrään ja ne ovat yleensä terveellinen ratkaisu, kertoo Partanen.

Kiinnitä huomio kasviksiin

Ainesosaluettelo on laadittu siinä järjestyksessä, mitä tuote sisältää eniten. Jos siis ainesosaluettelon alkupäässä on kasviksia, se on hyvä merkki terveellisyyden kannalta. Kun rasvan laatua miettii, kannattaa suosia pehmeitä rasvoja ja öljyjä, kuten rypsi- ja oliiviöljyä.

Partanen kertoo, että lisäaineet harvoin ovat valmisruokien ongelma.

- Lisäaineiden käyttö on vähentynyt. Yritäpä etsiä valmisruoka, jossa on yli viisi lisäainetta! Esimerkiksi suolalla ja alkoholilla on moninkertaiset haittavaikutukset lisäaineisiin verrattuna, Partanen sanoo.

Einesruoat yksinään ovat harvoin riittäviä aterioita. Niiden kylkeen kannattaa lisätä vaikkapa salaatti tai kananmuna, täysjyväleipä ja lasillinen maitoa. Ravitsemusterapeutit sanovat, että kaksi tai kolme valmisruoka-annosta viikossa ei ole haitaksi, kunhan ruokavalio pääosin koostuu prosessoimattomista ruoista.

Lue myös: Kaksi helppoa tapaa auttaa muuttamaan ruokailutottumuksensa terveellisemmiksi

Lähde: Ilta-Sanomien paperiversio

Kilpailut

Uusimmat