Kuva: Fotolia

Kuinka paljon hiilihydraatteja sinun kannattaa syödä päivässä? Testaa helposti 30 sekunnissa

10.09.2016 16:15 - Rea Tallgren

Jos hiilihydraatteja välttelee painonnousun pelossa, kannattaa kokeilla, voisiko niitä kuitenkin syödä enemmän. Testiin tarvitaan vain yksi voileipäkeksi ja sekuntikello.

Tutkija Sharon Moalem on perehtynyt siihen, miten jokainen voi syödä juuri itselleen sopivalla tavalla. Nainen ei kannata yleisiä dieettejä, vaan ruokavalion suunnittelemista juuri omalle keholle oikeanlaiseksi.

Moalem on kirjoittanut nyt kirjan, joka kantaa nimeä Unlock Your Personal Genetic Code To Eat For Your Genes. Siinä Moalem kirjoittaa, että yleinen konsti monelle painontarkkailijalle on hiilihydraattien rajoittaminen. Se ei kuitenkaan aina ole välttämätöntä, sillä kaikkien keho käyttää hiilihydraatteja hyväkseen täysin yksilöllisesti. Asian voi testata helposti. 

Testaa näin

Jos haluat testata, kuinka nopeasti kehosi käyttää hyväksi hiilihydraatteja, ota käteesi sekuntikello ja laita suuhusi maustamaton voileipäkeksi. Voileipäkeksin maun tulisi muuttua pikkuhiljaa suussasi makeaksi ja sinun tehtävänäsi on mitata, kauan aikaa siihen menee. 

Jos keksin maku muuttuu alle 14 sekunnin aikana makeaksi, käyttää kroppasi hiilihydraatteja tehokkaasti hyödykseen. Tällöin päivän kalorisaannista jopa puolet saa tulla hiilihydraateista. Loput prosentit jakautuisivat seuraavasti: 20 prosenttia proteiinia ja 30 prosenttia hyviä rasvoja.

Mikäli keksi alkaa maistua makealta 15-30 sekunnin aikana, kannattaa hiilihydraattien määrää tarkkailla. Päivittäisten kaloreiden olisi tuolloin syytä koostua 35 prosentista hiilihydraattia, 35 prosentista hyviä rasvoja ja 30 prosentista proteiinia.

Mikäli keksi alkaa maistua makealta vasta puolen minuutin jälkeen tai ei ollenkaan, kannattaa omaa hiilihydraattien saantia tarkkailla, mikäli ei halua painon nousevan salakavalasti. Tuolloin korkeintaan 25 prosentin verran päivittäisestä kalorimäärästä olisi hyvä koostua hiilihydraateista. Sen sijaan kannattaisi suosia hyviä rasvoja (40 prosentin verran kalorisaannista) ja proteiinista (35 prosenttia). 

Lue myös: Ruoka-aineet, joita hyvinvoivilla ihmisillä on aina kaapissaan - kuulutko joukkoon?

Lue myös: Sulatatko pakastetun lihan ennen paistamista? Ei kannattaisi

Lähde: Daily Mail

Kilpailut

Uusimmat