Kuva: Fotolia

PMS-oireet voivat kieliä jostain vakavammasta: 6 tilannetta, joita ei kannata sivuuttaa huoletta

24.11.2016 20:00 - Tiina Svensk

PMS - tuo kolmen kirjaimen yhdistelmä, joka saa varmasti jokaisen naisen tavalla tai toisella pois tolaltaan.

PMS-oireet ovat monille naisille kuukautisia edeltävä jokakuukautinen vaiva, mistä haluaisi eroon mahdollisimman nopeasti. Vaikka yleensä ärsyttävät vaivat ovatkin täysin harmittomia, on tiettyjä oireita, joita ei kannata sivuuttaa kevein mielin.

1. Tiputtelu ennen kuukautisia

Glamour -sivustolla varoitetaan, ettei tiputtelevan vuodon ennen kuukautisten alkua todeta aina olevan täysin normaalia. Joskus ennenaikainen tiputtelu saattaa viestiä jopa vaikeasta sairaudesta nimeltä endometrioosi.

Muita merkkejä endometrioosista ovat runsaat kuukautiset ja kovat kivut yhdynnän aikana.

2. Akne tai epätavallinen karvan kasvu

Heittelyt hormonitoiminnassa, kuten raju akne PMS-oireiden aikana tai epätavallinen ihokarvojen kasvu saattavat kieli munasarjojen monirakkulaoireyhtymä (PCOS.) Samasta oireyhtymästä kielivät myös vahvat mielialanvaihdokset ja muut vahvat PMS-oireet.

3. Lyhentyneet kuukautiset

Ovatko PMS-oireet sinulle vasta uusi tuttavuus ja ovatko kuukautisesi lyhentyneet huomattavasti viime aikoina? Se voi kieliä ennenaikaisesta menopaussista. Ennenaikainen menopaussi on vaiva, jonka alle 40-vuotiaat naiset saattavat kohdata.

4. Mielialan vaihdokset, jotka vaikeuttavat elämääsi

Viimeaikaisten tutkimusten perusteella myös mielialan vaihdoksille PMS-oireiden aikana on löytynyt parempi selitys.  Joskus PMS-oireiden aikana koettuja rajuja mielialanmuutoksia voidaan verrata jopa mielenterveysongelmiin.

Jos vakavat muutokset mielialassa vaikeuttavat suhdettasi tai arkeasi, kannattaa pohtia, onko syy jossain syvemmässä. Esimerkiksi oman gynekologin kanssa voi keskustella siitä, kuinka mielialamuutokset saataisiin hallittua.

5. Pahat krampit

Krampit ovat normaali oire PMS:n ja kuukautisten aikana, mutta jos krampit vaikeuttavat esimerkiksi kävelyä tai aiheuttavat pahoinvointia, kannattaa asiasta keskustella oman lääkärinsä kanssa. Yksi oire voi olla endometrioosi. Oire kannattaa huomata ajoissa, sillä pitkällä aikavälillä endometrioosi voi aiheuttaa kroonista kipua, lapsettomuutta ja kystiä.

6. Erikoiset PMS-oireet

Alkavatko PMS-oireesi jopa paria viikkoa ennen kuukautisia tai jatkuvatko ne kuukautisten jälkeenkin? Esimerkiksi turvotuksen jatkuessa läpi kuukauden kannattaa miettiä, onko syy todella kuukautisissasi.

Pienet vaivat viikkoa ennen ja kuukautisten aikana ovat normaaleja. Jos kierron aikana ilmenee muutoin ongelmia, kannattaa keskustella asiasta lääkärin kanssa - kyse on todennäköisesti aivan jostain muusta kuin tutuista PMS-oireista.

Lue myös: "Itkin, koska ajattelin ainoastaan mikron välittävän minusta" - naisten uskomattomimmat PMS-oireet

Lue myös: Kuinka kuukautiskierto vaikuttaa oloosi? Hormonien synnyttämät oireet muuttuvat viikoittain

Lähde: Glamour

Kilpailut

Uusimmat