Kuva: Fotolia

Parisuhdestatus vaikuttaa todennäköisyyteen selvitä sydänkohtauksesta - tutkimus hätkähdyttää

28.12.2016 13:45 - Iiro Myllymäki

Naimisissa olevat selviävät sydänkohtauksesta todennäköisemmin kuin ei koskaan naimisissa olleet.

Monet tutkimukset ovat osoittaneet avioliiton vaikuttavan myönteisesti terveyteen. Naimisissa olevien terveyttä kohentavat muun muassa keskimäärin vakaa taloudellinen tilanne ja sosiaaliset verkostot. On myös todettu, että naimisissa olevat elävät terveellisemmin kuin muut.

New York Times uutisoi uudesta tutkimuksesta, jonka mukaan naimisissa olemisella on yhteys myös todennäköisyyteen selvitä sydänkohtauksesta. Journal of the American Heart Association -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa tutkittiin 2351 ihmistä, jotka olivat saaneet sydänkohtauksen ja jotka oli sittemmin kotiutettu sairaalasta.

Näitä ihmisiä tutkittiin vuodesta 1992 vuoteen 2010 asti. Tänä aikana 1362 ihmistä tutkittavasta joukosta menehtyi.

Eronneilla kohonnut kuolemanriski

Tutkijat vertasivat keskenään koko tutkimuskauden ajan naimisissa olleita ja ei koskaan naimisissa olleita sen suhteen, miten todennäköisesti he selvisivät sydänkohtauksistaan. Naimattomilla oli 34 prosenttia suurempi riski kuolla saamaansa sydänkohtaukseen kuin koko tutkimuskauden ajan naimisissa olleilla. Kuitenkin vielä naimattomuutta suurempi kuolemanriski tutkimuksen mukaan on monta kertaa eronneilla ihmisillä. Heillä riski on 50 prosenttia suurempi kuin naimisissa olleilla.

Duken yliopiston sosiologi ja toinen kyseisen tutkimuksen kirjoittajista Matthew E. Dupre kertoo, että tutkimus osoittaa aiemman tutkimuksen tapaan, että ”sosiaalisilla suhteillamme voi olla välittömiä ja pitkäkestoisia vaikutuksia terveyteemme”.

Lue myös: Puolet sydänkohtauksen saaneista eivät tiedä kokeneensa sitä - voi aikaistaa kuolemaa

Lähde: New York Times

Kilpailut

Uusimmat