Annan, 19, elämä muuttui täysin punkin pureman jälkeen - kauheat kivut tekevät työnteosta mahdotonta

12.06.2017 19:15 - Katariina Auvinen

"Kaikkein turhauttavinta on, että en pärjää edes kodin askareissa aina yksin", sanoo 19-vuotias Anna.

Suomalainen 19-vuotias Anna Salminen oli yhdeksän vuotta sitten vasta alakoulussa, kun hänen jalkojaan alkoi särkeä omituisesti. Nivelkipujen lisäksi myös kuvaan astuivat pikku hiljaa muun muassa univaikeudet, heikotus ja väsymys.

Aktiiviselle ja elämänsä alussa olevalle tytölle oireet olivat ennenkuulumattomia. Salminen ja hänen äitinsä kävivät ahkerasti lääkärissä, mutta apua tai diagnoosia ei ollut löytyä. Kaksikko alkoi tuntea olonsa jo epätoivoiseksi ja turhautuneeksi.

Vihdoin vuonna 2008 Salminen sai diagnoosin, joka yllätti. Hän oli sairastunut borrelioosiin. 

Kivut veivät pois koulusta

Borreliabakteeri tarttuu punkkien pureman välityksellä. Suomessa noin 10-30 prosenttia täällä esiintyvistä puutiaisista kantaa borreliabakteeria. Yli puolelle tartunnan saaneista kehittyy rengasmainen ihottuma purema-alueelle.

Taudin oireet ovat usein todella moninaisia. Joillekin nousee kuumetta, toisilla lihaksia alkaa särkeä suunnattomasti. Lisäksi borrelioosi voi aiheuttaa sydänoireita ja tuntoherkkyyttä - tai vaihtoehtoisesti tunnottomuutta. Lääkäreiden on vaikea tunnistaa borrelioosin oireita, sillä sairautta kutsutaan usein "suureksi matkijaksi" sen muuntautumiskyvyn takia. 

Salminen sai heti suonensisäisen lääkityksen, joka kesti kaksi viikkoa. Sen jälkeen elämä alkoi hymyillä nuorelle tytölle pitkästä aikaa. Hän pystyi jälleen elämään normaalia elämää ilman suunnattomia kipuja. 

Iloa ei kuitenkaan kestänyt kauan. Lääkkeistä huolimatta kivut palasivat jo parin kuukauden jälkeen. Salminen joutui olemaan koulusta poissa pidempiä aikoja ja syömään samalla useita erilaisia lääkkeitä.

"Oli kauheaa miettiä joka päivä, että millaiset kivut mahtavat olla seuraavana päivänä", Salminen sanoo. 

"Minusta on tullut vahva"

Eletään vuotta 2017. Nykyään Salminen on lähes parikymppinen nuori nainen. Tänä keväänä, punkkikauden taas alkaessa, hän päätti jakaa tarinansa Facebookissa.

- Päätin julkaista kirjoituksen nyt, koska kipuni pahenivat viime vuoden puolella ja niihin ei ole vieläkään löytynyt ratkaisua. Halusin ihmisten tietävän, millaista elämä borrelioosin kanssa on, jotta yhä useampi ymmärtäisi mennä ajoissa lääkäriin. Toivoisin myös, että lääkärit ottaisivat tämän taudin vakavammin, hän kertoo Voice.fi:lle. 

Jo arkiset kotityötkin aiheuttavat Salmiselle välillä niin suurta tuskaa, että hän ei pysty niihin yksin. 

- Joskus lattian moppaaminen sattuu niin paljon jalkoihin, että ne turpoavat ja käyvät tärisemään. Kipu kestää parista päivästä jopa pariin viikkoon, Salminen toteaa. 

Liikunnalliselle naiselle sairaus ja sen aiheuttamat kivut ovat turhauttava seuralainen. Kilometrin käveleminenkin aiheuttaa usein Salmiselle sietämättömät kivut jalkoihin. Koiraakin Salminen voi lenkittää kunnolla vain parempina päivinä. Työkyvystä ei kannata edes puhua. 

Useiden asiantuntijoiden mukaan borreliabakteeria ei ole mahdollista poistaa elimistöstä kokonaan. Nykyään hoitona käytetään lähinnä pitkiä antibioottikuureja. 

Vaikka Salminen kertoo oireidensa vain pahentuneen vuosien varrella, eikä niille näy loppua, on hän päättänyt pysytellä positiivisena.

- Borrelioosi on opettanut minua ihmisenä myös todella paljon. Se on tehnyt minusta todella vahvan persoonan, hän sanoo. 

Potilaan Lääkärilehden info borrelioosista: 

Ris­ki borreliatartuntaan on suu­rempi, jos bor­reliaa kan­tava puu­tiainen on ol­lut kiinnit­ty­neenä yli 24 tun­tia.

Jos puu­tiainen pu­ree, borre­lia­tar­tunnan lasken­nal­linen toden­nä­köisyys on 2–6 pro­senttia.

Sel­vä var­hainen le­vinnyt borre­lioosi pa­ranee anti­bioo­teilla yleensä hy­vin jo hoi­don ai­kana.

Borre­lioosi py­ritään hoi­tamaan jo iho­bor­re­lioo­si­vai­heessa 2–3 vii­kon anti­bioot­ti­kuu­rilla. Jos poti­laalla on myös ylei­soi­reita, kuu­rin voi pi­dentää 3–4 viik­koon.

Lue myös: Lämmin sää sai punkit liikkeelle - toimi näin, jos punkki puree

Lue myös: Vaarallista taigapunkkia löytynyt yllättävän paljon

Lähteet: Borrelioosi Ry, Potilaan Lääkärilehti ja Terveyskirjasto

Kilpailut

Uusimmat