Kuva: Fotolia

Tässä ovat pahimmat viholliset suolistollesi - mukana yllättäviä ruoka-aineita!

21.06.2017 12:45 - Katariina Auvinen

Monesti suolisto-ongelmista kärsivää kehotetaan välttämään leipää, mutta olet saattanut tietämättäsi tehdä suolistollesi vielä enemmän hallaa.

Turpoaako mahasi helposti tai tuleeko se kipeäksi päivittäin? Entistä suurempi osa ihmisistä kärsii suolisto- ja mahaongelmista. Tähän mennessä tiedetään, että punaisen lihan syöminen nostaa esimerkiksi riskiä sairastua suolistosyöpään, eikä se tee suolistollekaan hyvää. Ravintoterapeutti Sofia Antonsson kertoo Expressen-julkaisulle, mitkä ruoka-aineet ovat pahaksi suolistolle ja sen terveydelle. 

Mukana on yllättäviäkin ainesosia, jotka on syytä karsia omasta ruokavaliosta pois, jos mielii rauhoittaa kehoaan. 

1. Avokado
Avokado mielletään yleensä superruuaksi, joka on sisältää esimeriksi terveellisiä rasvoja. Tämä on Antonssonin mukaan totta, mutta hedelmä sisältää myös luonnostaan sorbitolia eli sokerialkoholia, jota käytetään esimeriksi purukumissa ja kurkkupastilleissa makeutusaineena. Se aiheuttaa turvotusta ja kivuliaita ilmavaivoja. 

2. Maa-artisokka
Tämä vihannes on yksi pahimmista suoliston vihollisista. Maa-artisokka sulaa todella huonosti, joten keho joutuu työskentelemään enemmän. Herkkämahaiset voivat voida todella huonosti syötyään tätä, Antonsson kirjoittaa. 

3. Leivät (valkoinen sekä tumma) 
Suurimmalle osalle tämä on ilmiselvä suoliston vihollinen. Leivän sisältämä gluteeni on yleensä ongelma herkkävatsaiselle. Leipä voi aiheuttaa turvotusta tai ripulia. Antonsson suosittelee mielummin valitsemaan kauraleivän vaihtoehtoisesti, koska kaura on luonnostaan gluteeniton ja hellempi mahalle. 

4. Sipuli, mukaan lukien valkosipuli
Sipuli sisältää samalla tavalla huonosti sulavaa kuitua, kuin leivässäkin usein on, joten tämän vuoksi sekin saattaa aiheuttaa ongelmia herkkävatsaisille. Suurin osa sipulia syöneistä herkkävatsaisista saa ilmavaivoja tästä ruoka-aineesta. 

5. Pavut, linssit ja herneet
Kukapa ei olisi kuullut, että hernekeitto aiheuttaa ilmavaivoja. Palkokasvit sisältävät sokereita, joita ihmisen ohutsuoli ei pysty pilkkomaan. Tämän vuoksi näiden ruoka-aineiden syöminen saattaa muuttaa vatsan palloksi hetkessä. 

Lue myös: Suolistosi voi olla huonommassa kunnossa kuin uskoisitkaan – huolestuttavat merkit ja ratkaisut

Lähde: Expressen 

Kilpailut

Uusimmat