Kuva: Fotolia

”Älä hanki säästöpakkausta” – 6 asiaa, jotka tulisi tietää liukuvoiteesta ennen sen käyttöä

27.07.2017 19:15 - Emmi Moilanen

Uusi liukuvoide tulisi ensin hankkia pienemmässä pakkauksessa ja varmistua siitä, että tuote todella sopii juuri sinulle.

Liukuvoide toimii tehokkaasti apuna kuiville limakalvoille, ja voi myös saada seksin tuntumaan entistä paremmalta – harrastipa sitä yksin tai kumppanin kanssa. On kuitenkin olemassa muutamia seikkoja, jotka olisi hyvä ottaa huomioon, kun valitset oikeanlaista liukuvoidetta juuri sinulle.

Womens's Health kysyi asiantuntijoilta, mitkä seikat jokaisen tulisi tietää liukuvoiteesta ennen sen käyttämistä.

1. Huomioi, että liukuvoiteita on kahdenlaisia

- Liukuvoiteet jaotellaan tavallisesti kahteen eri ryhmään, vesi- ja öljypohjaisiin, kertoo gynekologi Amir Marashi.

Erityisesti kondomia käyttäessä on hyvä valita tarkkaan, minkälaista liukuvoidetta käyttää.

- Öljypohjaiset liukasteet eivät ole hyviä kondomin kanssa, Marashi huomauttaa.

Öljypohjaiset liukuvoiteet voivat nimittäin aiheuttaa kondomin rikkoutumisen, jolloin myös raskauden ja sukupuolitautitartuntojen riski kasvaa.

2. Puhdistamisen helppous

Marashin mukaan vesipohjaiset liukuvoiteet haihtuvat keholta helposti ja nopeasti. Öljypohjainen liukaste voi taas jättää rasvaisen tunteen sukupuolielinten alueelle pitkäksi aikaa ja saattaa vaatia erittäin huolellista puhdistamista.

Marashi kuitenkin korostaa, että alapään pesua saippuan avulla tulisi välttää. Liian voimakkaat pesuaineet nimittäin voivat aiheuttaa pH-arvojen muutoksia sukuelinten alueella. Jos siis kaipaat nopeaa siistiytymistä seksin harrastamisen jälkeen, vesipohjainen liukuvoide voi olla sinulle parempi vaihtoehto.

3. Mitä vähemmän ainesosia, sen parempi

Liukuvoidetta valittaessa on hyvä kiinnittää huomiota siihen, kuinka pitkä ainesosaluettelo on. Mitä luonnonmukaisempi liukaste, sitä hellävaraisempi se on myös alapäällesi.

4. Valitse kihelmöinti lämmittävän voiteen sijaan

Liukkauden lisäksi liukuvoiteilla voi hakea myös muunlaista piristystä seksielämään, ja voiteita on saatavilla esimerkiksi lämmittävinä tai kihelmöintiä aiheuttavina versioina.

- En kannusta valitsemaan asioita, jotka saavat vaginasi tuntumaan kuumalta, toteaa gynekologi Mary Jane Minkin Yalen lääketieteellisestä yliopistosta.

Hän perustelee tätä sillä, että lämmin tuntemus voi muuttua polttavaksi silloin, jos sinulla on herkkä iho tai olet allerginen voiteen sisältämille ainesosille. Lisäksi seksin aiheuttama hankaus saa jo itsessään paikat lämpenemään, joten voiteen käyttö voi käydä liian tukalaksi joillekin ihmisille.

Marashi puolestaan huomauttaa, että toisaalta ei ole mitään haittaa valita petipuuhiin viilentävää lisää. Hänen mukaansa useat naiset nauttivat tästä tunteesta seksin aikana. Jos voide sisältää esimerkiksi luonnonmukaista minttua, Marashin mukaan tämä on turvallinen valinta.

5. Älä osta säästöpakkausta

Minkin ei lähtökohtaisesti suosittele ostamaan säästöpakkausta tai suurta määrää liukuvoidetta kerralla.

- Kannattaa ensin ottaa selvää pidätkö tuotteesta ja sopiiko se sinulle. Vagina on yksi vartalosi herkimmistä alueista, joten varmista, että voide ei varmasti aiheuta ärsytystä, Minkin toteaa.

6. Jos kärsit jatkuvasta kuivuudesta, selvitä perimmäinen syy

Minkinin mukaan syy limakalvojen jatkuvalle kuivuudelle olisi hyvä selvittää, sillä syitä tähän voi olla useita.

- Esimerkiksi naiset, jotka ovat ohittaneet jo vaihdevuotensa ja kärsivät matalasta estrogeenitasosta, saattavat tarvita ylimääräistä liukastetta, hän selittää.

Nuorilla naisilla taas hormonaalinen ehkäisy voi olla syy kuivuuteen ja laskea seksihaluja. Marashi korostaa, että tässä tilanteessa riittävän pitkä ja huolellinen esileikki voi olla ratkaisuna alapään kuivuuteen.

Jos koet kuitenkin ongelman olevan jatkuva ja se häiritsee vakavasti seksielämääsi, olisi hyvä vierailla lääkärin vastaanotolla selvittämässä syitä limakalvojen kuivuuteen ja keskustelemaan vaihtoehdoista, joilla tilannetta voisi helpottaa.

Lue myös: Miten pitkään seksi keskimäärin kestää? Tutkimus selvitti

Lue myös: Mihin aikaan päivästä nainen miettii eniten seksiä? Tutkimus selvitti

Lue myös: Miksi naiset haluavat seksiä? Yleisimmät syyt julki

Lähde: Women’s Health

Kilpailut

Uusimmat