Kuva: Fotolia

Haluatko paremman muistin? Aerobinen liikunta vaikuttaa erityisesti aivoihin

03.08.2017 22:15 - Katariina Auvinen

Tutkijoiden mukaan sykettä nostava ja pitkäkestoinen liikunta on erittäin hyväksi juuri aivoille.

Jos juoksu tai reipas kävely ei ole ikinä ollut oma juttusi, kannattaa kuitenkin tämän kaltaisen harrastuksen aloittamista. Independent-julkaisu kertoo, että juuri julkaistun tutkimuksen mukaan erityisesti sykettä kunnolla nostavalla liikunnalla on lukuisia terveysvaikutuksia. 

Aerobinen eli erityisesti juuri kestävyysliikunta vaikuttaa aivojen hyvinvointiin. Se nostaa mielialaa, parantaa muistia sekä suojaa aivojasi. Esimerkiksi pyöräily nostaa heti mielialaa, mutta muiden vaikutusten esiintymiseen saattaa mennä viikkoja. Tämän vuoksi säännöllinen kestävyysliikunta on tärkeää.

Esimerkiksi muisti paranee vasta viikkojen kuluttua liikunnan aloittamisesta. Tärkeintä tällaisessa liikunnassa on sen jatkuvuus sekä yhtäjaksoinen kesto. Tutkijat selvittivät, että liikuntasuorituksen tulisi kestää vähintään 45 minuuttia. 

Tutkijat testasivat teorioitaan esimerkiksi rintasyöpää sairastaneilla naisilla, jotka ovat saaneet kemoterapiaa. He kertoivat, että kemoterapia on aiheuttanut heille muun muassa muistiongelmia sekä vaikeuksia keskittyä asioihin. Ne naiset, jotka liikkuivat aerobisesti ja säännöllisesti viikon ajan, huomasivat jo tuloksia. He kertoivat olevansa muun muassa pirteämpiä. 

Tutkijat eivät kuitenkaan ole vielä varmoja miksi juuri tällainen liikunta vaikuttaa niin hyvin juuri aivoihin. He kuitenkin olettavat sillä olevan vaikutusta aivojen verenvirtauksen paranemiseen. 

Lue myös: Hätistä stressi 10 minuutissa - asiantuntijalla yllättävä vinkki

Lähde: Independent

Kilpailut

Uusimmat