Kuva: Fotolia

Selittämätön painonnousu ja väsymys - merkit, jotka voivat kieliä aineenvaihdunnan ongelmista

20.11.2017 15:45 - Senja Rapila

Kun aineenvaihduntasi ei toimi hyvin, voi se näkyä myös hiuksiesi ja ihosi hyvinvoinnissa.

Aineenvaihdunnan ongelmia ei välttämättä huomaa ja ne voi helposti sekoittaa esimerkiksi arjen väsymykseen. Women's Health -sivusto on nyt listannut kuusi erilaista merkkiä, jotka voivat kieliä aineenvaihdunnan ongelmista.

Jos epäilet kärsiväsi aineenvaihdunnan ongelmista, kannattaa niistä käydä puhumassa lääkärille. Lääkärit pystyvät tekemään testejä, joiden avulla voitte selvittää sen, onko jotain tehtävissä.

Voit katsoa Women's Health -julkaisun listaamat merkit alapuolelta.

Olet todella väsynyt

Monet asiat voivat tehdä sinusta väsyneen, kuten liian vähäiset yöunet tai liiallinen liikunta. Jos kuitenkin olet todella usein väsynyt, voi se olla merkki siitä, että aineenvaihduntasi hidastunut. Se tarkoittaa, että kroppasi ei saa muutettua ruokaa energiaksi tarpeeksi nopeasti.

Ihosi ja hiuksesi ovat todella kuivat

Kun aineenvaihduntasi ei toimi hyvin, voi se näkyä hiuksiesi ja ihosi hyvinvoinnissa. Ihosi voi muuttua hetkessä kuivaksi ja hilseileväksi, ja voit huomata että hiuksesi ovat enää kuiva takkupesä.

Himoitset sokeria rasvaisia ruokia

Himot ovat elimistön keino kertoa, että tarvitset pikaisesti energiaa. Jos syöt hyvin ja nukut tarpeeksi, mutta  sinulla on silti himoja joita et voi selittää, voi kyse olla siitä, ettei aineenvaihduntasi toimi hyvin.

Painosi nousee

On normaalia, että iän myötä paino nousee aina jonkin verran. Jos kuitenkin syöt tervellisesti ja liikut, mutta silti painosi tuntuu vain nousevan, kannattaa aiasta käydä juttelemassa lääkärin kansa. Ehkä kyse on aineenvaihdunnan ongelmista.

Sinulla on jatkuvasti kylmä

Aineenvaihdunta auttaa pitämään kropan lämpimänä, ja jos se on huono, voi sinulla olla jatkuvasti kylmä. 

Mielialasi heittelee

Tämä ei välttämättä johdu aineenvaihdunnan heikkenemisestä, mutta kun olet väsynyt aineenvaihdunnan hidastumisen takia, voi se aiheuttaa myös mielialan heittelyitä. 

Lähde: Women's Health

Lue myös: Onko sinulla aina kylmä? Syyt jatkuvaan paleluun selvitettiin

Lue myös: Tiedätkö oman vartalotyyppisi? Katso, mihin ryhmään kuulut ja valitse välipalasi oikein

Kilpailut

Uusimmat