Kuva: Fotolia

Kuinka helpottaa nukahtamista, jos aivot käy ylikierroksilla? 6 kokeilemisen arvoista vinkkiä

12.12.2017 19:45 - Senja Rapila

Nukahtamisvaikeudet piinaavat varsinkin niitä, joilla on ahdistusta tai työstressiä. Nukahtamista voi helpottaa useilla eri tavoilla.

Voit lukea Pop Sugar -sivuston vinkit parempiin uniin alapuolelta.

1. Kirjoita päiväkirjaa

Voit purkaa mielessäsi olevia asioita helposti paperille, kirjoittamalla päiväkirjaa. Kun purat kaiken kirjoittamalla, eivät ajatukset enää pyöri päässäsi nukkumaan mennessäsi.

Jos pyörittelet yleensä iltaisin seuraavan päivän askareita tai ostoslistaa, kirjoita nekin ennen nukkumaanmenoa ylös, niin et kuluta niiden muistamiseen energiaa.

2. Tee rentoutumisharjoituksia

Aloita jaloista ja työskentele siitä ylöspäin, jännittäen ja rentouttaen yksitellen jokaisen alueen kropassa muutaman sekunnin ajaksi, kunnes pääset päähän. Tämä auttaa sinua huomaamaan, miltä jännitys ja rentoutuminen tuntuvat ja kuinka ne erottaa keskenään. Tämä auttaa myös viestimään kropalle, että on aika mennä nukkumaan.

3. Orgasmi

Kysymättäkin selvää; orgasmi auttaa nukahtamaan paremmin, sillä se vapauttaa muun muassa oksitosiinia, mikä vaikuttaa stressiin lieventävästi. 

4. Kokeile painopeittoa

Painopeitto voi olla hyvä ratkaisu, jos sinulla on nukahtamisvaikeuksia tai uniongelmia. Painopeitto vaikuttaa aivoihin niin, että ne vapauttavat rauhoittavia neurotransmittereita, kuten halatessa toista ihmistä.

5. Aikuisten tuutulaulu

Rentouttavan musiikin kuuntelu voi auttaa nukahtamisvaikeuksissa. Kokeile kuunnella kauniita, mielellään yli viiden minuutin mittaisia melodioita. Tutkimuksissa on kerrottu, että kahdeksan minuutin mittainen Macaroni Unionin kappale Weightless auttaa kaikista parhaiten nukahtamaan.

6. Jos aivosi käyvät ylikierroksilla...

... voi olla tarpeen rauhoitella itseään. Voit siis kokeilla toistella itsellesi moneen otteeseen esimerkiksi: "En voi tehdä tälle mitään keskellä yötä. Keksin ongelmaani ratkaisun aamulla."

Lähde: Women's Health

Lue myös: Mitä tapahtuu, jos et nuku vuorokauteen? Vaikuttaa kehoon vakavammin kuin arvaatkaan

Lue myös: Vältä ruokamyrkytys jouluna - lue, mitkä ruuat pilaantuvat helpoiten

Lue myös: Miksi ihminen puree kynsiään? Tutkimukset viittaavat perfektionismiin

Kilpailut

Uusimmat