Kuva: Shutterstock

Istutko puoli tuntia pöntöllä vai viisi minuuttia? Lue, mitä vessatapasi kertovat sinusta

19.01.2018 21:15 - Katariina Auvinen

Ulosteesta puhutaan harvoin, mutta se kertoo yllättävän paljon terveydestämme.

Women´s Health -julkaisu kokosi yhteen vessatavat ja sen, mitä ne kertovat meistä. Ulosteesta puhuminen ei tule heti ensiksi varmasti mieleen, mutta se on arkinen asia, joka koskettaa meidän jokapäiväistä elämäämme.

1. Ei ole olemassa sääntöä, jonka mukaan sinun pitäisi kakata kerran päivässä
Suurin osa pitää normaalina sääntöä, jonka mukaan ihmisen pitäisi kakata kerran päivässä. Valtaosalla suoli toimii kerran tai kaksi kertaa päivässä, mutta aineenvaihdunnasta riippuen vessan ovi voi avautua myös useammin. Jos kuitenkin joudut ravaamaan vessassa erityisen tiuhaan, olisi syytä vierailla lääkärin luona. 

2. Säännöllisyys on hyvä asia
Jos pystyt melkein kellontarkasti kertomaan, milloin sinun olisi aika mennä vessaan, se on hyvä asia. Julkaisun mukaan tämä kertoo siitä, että ruuansulatusjärjestelmäsi on kunnossa. Julkaisu myös muistuttaa, että jos joudut juoksemaan vessaan usein aterian jälkeen, se ei aina kieli ongelmista. 

3. Kuukautiset ja lisääntynyt suolen toiminta kulkevat käsi kädessä 
Ei ole myytti, että kuukautisten aikana naiset joutuvat istumaan enemmän vessassa. Kaikki liittyy hormoneihin, jotka vilkastuttavat myös suolen toimintaa. 

4. Suurin osa kärsii lomalla ummetuksesta
Lomalla ruokarytmi häiriintyy, mutta myös lentokoneessa istuminen vaikuttaa ruuansulatusjärjestelmääsi. Asiantuntijoiden mukaan muutaman tunnin istuminen lentokoneessa on omiaan kuivattamaan suoltasi. 

5. Ota kaikki aika, jonka tarvitset 
Jotkut viettävät vessassa enemmän aikaa kuin toiset. Jotkut viettävät vessassa vain viisi minuuttia kuin toiset istuvat pöntöllä lähemmäs puoli tuntia. Joka tapauksessa helpottava tieto on se, että kumpikin on täysin normaalia. Suurimmaksi osaksi sinun ei tarvitse edes miettiä asiaa, mutta jos sinusta tuntuu, että istumisesta huolimatta suoli ei tyhjenny kunnolla, kipaise lääkärin vastaanotolle. 

Lue myös: Tutkijoiden hurja väite: Jokaisella ihmisellä kestää 12 sekuntia kakata!

Lähde: Women´s Health

Kilpailut

Uusimmat