Kuva: Shutterstock

Glitter voi vaurioittaa vakavasti kehoasi - asiantuntijat haluaisivat kieltää kimalteen kokonaan

01.02.2018 11:15 - Katariina Auvinen

Pienet hileet eivät olekaan niin harmittomia, kuin ajattelimme.

Sitä on laitettu edellisenä vuotena iholle, hiuksiin, partaan ja kasvoille. Glitteri on kimallellut erityisesti festarikansan ilona, mutta myös muuten näiden kimaltavien hileiden suosio on noussut huimasti vuoden aikana. 

Asiantuntijat pitävät kuitenkin glitteriä niin vaarallisena, että sen myyminen haluttaisiin kieltää kokonaan. Nämä pienet palaset ovat heidän mukaansa vaarallisia niin luonnolle kuin itse asiassa myös ihmiskeholle, uutisoi Daily Mail -julkaisu. 

Glitter on tehty useimmiten muovista, joka on päällystetty kiiltävällä materiaalilla, kuten alumiinillä. Nämä kaksi yhdessä tekevät siitä erityisen haitallisen luonnolle. Palaset ovat pieniä ja saastuttavat yllättävän paljon ympäristöä sinne päästessään.

Esimerkiksi jotkut maat ovat kieltäneet kokonaan muovisten mikrorakeiden käytön, koska niistä on tullut valtava vaiva maailman merissä. Glitter voi aiheuttaa samankaltaisia ongelmia. Sitä ei voi kierrättää. 

Yhtä vaarallista, kuin auton päästöjen aiheuttamat terveysvaivat 

Jos ympäristöasiat eivät huoleta, niin viimeistään oma hyvinvointi saa monet heräämään. Glitteriä voi päästä elimistöön helposti ruuan mukana, mutta myös hengitysteitse. Professori Frank Kelly on erityisen huolestunut siitä, että ihminen hengittäisi näitä mikropalasia vahingossa. 

- Nämä palaset voivat tuoda mukanaan kemikaaleja, jotka pääsevät vaikuttamaan keuhkojen syvemmässä osassa. Ne voivat myös siirtyä verenkiertoon sitä kautta, Kelly kertoo. 

Hänen mukaansa glitter voidaan nimetä yhtä vaaralliseksi kuin auton päästöjen hengittäminen. Pienet palaset voivat helposti päästä myös silmään, varsinkin jos hileitä lisää kasvoille. Palasissa on yleensä erittäin teräviä reunoja, jotka voivat helposti viiltää silmää, aiheuttaen tulehduksen. 

Lue myös: Asiantuntijat varoittavat vakavista vatsavaivoista - kielen kastaminen glitteriin ei kannata

Lue myös: Naiset poseeraavat alasti vain glitterin peitossa - katso kauniit kuvat

Lähde: Daily Mail 

Uusimmat