Kuva: Shutterstock

Saatko tarpeeksi unta yön aikana? Selvitä kysymällä itseltäsi 5 kysymystä

20.03.2018 13:15 - Emmi Moilanen

Univelkojen kuittaaminen viikonloppuisin kielii riittämättömästä yöunesta arkisin.

Uni ja nukkuminen voivat kertoa yllättävän paljon asioita itsestämme. Silloin tällöin olisikin hyvä pysähtyä tarkkailemaan omaa oloaan ja pohtia, onko arjessa jaksaminen parhaimmalla mahdollisella tasolla. Monet arkipäiväiset seikat, joihin olemme huomaamattamme jo tottuneet, saattavat nimittäin paljastaa sen, että unen määrä tai laatu eivät yön aikana ole riittäviä.

Insider haastatteli asiantuntijoita ja selvitti, millaiset merkit paljastavat henkilön kärsivän univajeesta.

1. Nukahdatko ennen kuin pääsi ehtii osua tyynyyn?

Riittävästi ja hyvin nukkuvan henkilön ei pitäisi nukahtaa, sillä samalla hetkellä, kun pää koskettaa tyynyä.

- Ei ole hyvä merkki, jos nukahdat aina tällä tavalla, uniasiantuntija Michael Breuss kertoo.

- Nukkuminen on prosessi. Nukahtamisen tulisi viedä noin vartista 25 minuuttiin. Jos nukahdat alle viidessä minuutissa, on mahdollista, että unesi on riittämätöntä, hän jatkaa.

2. Torkutatko useammin kuin kahdesti?

Lääkäri Cindy Geyerin mukaan henkilön, joka saa tarpeeksi unta yön aikana, tulisi myös herätä ilman herätyskelloa. Useimmat meistä kuitenkin heräävät aikaisin esimerkiksi töihin, joten joudumme turvautumaan herätyskellon apuun.

Torkkunappulan käyttämiseen tulisi kuitenkin kiinnittää huomiota, sillä Breusin mukaan liian useasti torkuttaminen kielii riittämättömistä yöunista.

3. Kuittaatko ”univelkoja” viikonloppuisin?

Breusin mukaan univelkojen pois nukkuminen viikonloppuisin on yksi suurimmista hälytysmerkeistä joka paljastaa, että et saa arjessasi riittävästi lepoa. Vapaapäivistä huolimatta unirytmi tulisi pitää säännöllisenä ja välttää merkittävästi pidempiä yöunia kuin arkisin.

4. Juotko enemmän kuin kaksi kofeiinipitoista juomaa päivän aikana?

Breusin mukaan huonosta unirytmistä tai riittämättömästä unenlaadusta voi kieliä myös se, jos joudut turvautumaan useaan kofeiinipitoiseen juomaan pysyäksesi hereillä läpi päivän.

- Kannattaa kiinnittää huomiota siihen, kuinka monta tällaista juomaa nauttii päivän aikana. Jokainen, joka juo päivän aikana enemmän kuin kaksi, on väsynyt, hän täsmentää.

5. Himoitsetko säännöllisesti rasvaista roskaruokaa?

Breusin mukaan univajeesta voi kertoa myös se, että himoitset säännöllisesti rasvaista ja hiilihydraattipitoista ruokaa. Kun kärsimme unen puutteesta, keho ryhtyy ajojahtiin adrenaliinin ja stressihormoni kortisolin kanssa. Syömällä rasvaista ja hiilihydraattipitoista ruokaa aivoissa vapautuu onnellisuushormoniksikin kutsuttua serotoniinia.

- Aivot eivät pidä siitä, että kortisolitaso on koholla pitkään. Tämä saa siis meidät himoitsemaan esimerkiksi donitseja. Serotoniinipiikit laskevat kortisolia, Breus tarkentaa.

Lue myös: Rakastatko nukkumista? 6 asiaa, joihin todennäköisesti samaistut

Lue myös: Ärsyttävät tavat, jotka vain kumppanin kanssa nukkuvat tietävät

Lähde: Insider

Kilpailut

Uusimmat