Kuva: Shutterstock

Muistatko huoltaa kehoasi? Katso vinkit tehokkaampaan palautumiseen

11.04.2018 17:45 - Roosa Sallila

Hyvä kehonhuolto edesauttaa parempia suorituksia.

Treenaamisesta puhutaan jatkuvasti ja keskustelua käydään paljon siitä, kuka käy useimmin kuntosalilla tai kuka juoksee pisimmän lenkin. On kuitenkin hyvä muistaa, että kehonhuolto on yhtä tärkeää, ellei jopa tärkeämpää kuin itse treenaaminen.

Treenaaminen ja kehonhuolto tukevat toinen toisiaan. Kun pidät palautumisesta huolta, et kuormita itseäsi liikaa ja on suorituskykysi pysyy myös parempana.

Alta voit lukea viisi vinkkiä, joiden avulla palaudut nopeammin. 

1. Liiku kevyesti

Jos eilen teit tehokkaan  kuntosalitreenin, kannattaa tänään valita kevyt hölkkä, jooga- tai tanssitunti. Esimerkiksi kevyt hölkkä palauttaa hyvin lihaksia ja vähentää turvotusta. Kun liikut monipuolisesti, vahvistat kehoasi ja kehityt myös paremmin eri osa-alueilla.

2. Ota kylmä-kuuma-hoitoja

Tee itsellesi suihkussa kylmä-kuuma-hoito. Laske ensin päällesi niin kylmää vettä kuin mahdollista ja sen jälkeen vaihda lämpimään veteen. Toista tämä muutaman kerran niin saat verenkierron ja kuona-aineet liikkeelle.

3. Venyttele

Kaikki meistä tietävät venyttelyn olevan tärkeää, mutta moni jättää sen silti väliin. Fakta on se, että kireä lihas palautuu hitaammin, siksi venyttely on kannattavaa. Heti treenin jälkeen kannattaa lihaksi venytellä noin 10-15 sekuntia, treenistä riippumatta. Kunnon venyttely kannattaa hoitaa vasta muutaman tunnin jälkeen, kun lihakset ovat palautuneet treenin jälkeisestä rasituksesta.

4. Rullaa lihaksesi auki

Putkirullaus edesauttaa lihasten rentoutumista ja palautumista. Lihasten rullailu saa aineenvaihduntasi ja verenkiertosi toimimaan paremmin. Putkirullan kanssa kuitenkin kannattaa olla maltillinen, sillä väärin käytettynä voit vahingossa vahingoittaa lihaksiasi. Ota siis selvää ensin millaiset liikkeet sopivat juuri sinulle!

(kuva: Shutterstock)

5. Muista lepuuttaa myös mieltäsi

Unen lisäksi on tärkeää muistaa, että mielen tulee myös levätä. Vaikka treenaaminen olisi kuinka ihanaa, niin opettele kuuntelemaan kehoasi. Kenenkään keho ei nauti ylikuormituksesta. Vie ajatuksesi muualle esimerkiksi viettämällä aikaa ystävien tai perheen kanssa, kuuntelemalla musiikkia, lukemalla, tai mikä ikinään onkaan oma tapasi rentoutua. Levännyt mieli, levännyt keho!

Lue myös: 4 teholiikettä pakaroille - nopea treeni onnistuu vaivatta kotona

Lue myös: Ota niskavoitto pimeydestä - muutamilla vinkeillä saat energiasi kohoamaan

 

Kilpailut

Uusimmat