Kuva: Shutterstock

Uupumus ja jyskyttävä pääkipu? Oireet jotka paljastavat, että saatat kärsiä magnesiumin puutteesta

03.05.2018 21:15 - Emmi Moilanen

Voimakas väsymys, korkea verenpaine ja jatkuvat päänsäryt ovat merkkejä magnesiumin puutteesta.

Magnesium on elintärkeä mineraali elimistömme hyvinvoinnin ja terveyden kannalta. Lihaskivut ja -krampit ovat yksi selkeämmistä hälytysmerkeistä jotka paljastavat, että saatat kärsiä magnesiumin puutteesta.

Prevention selvitti, mitkä salakavalat oireet voivat paljastaa sen, että et saa riittävästi magnesiumia päivittäisestä ruokavaliostasi.

1. Olet todella väsynyt

Useat eri syyt voivat aiheuttaa väsymystä kuten esimerkiksi univaje, vähäinen liikunta, vääränlainen ruokavalio ja erilaiset sairaudet. Jos syy väsymyksen taustalla ei kuitenkaan tunnu selittyvän näillä tekijöillä, on mahdollista, että kärsit tietämättäsi magnesiumin puutteesta. Kyseinen mineraali on elintärkeä terveytemme kannalta ja on myös vaikuttava tekijä vireystasomme ylläpysymiseen.

- Koska magnesiumia ei ole helppo testata verikokeella, puutetta on vaikea havaita, toteaa ravitsemusneuvoja Sonya Angelone.

- Siksi on vaikea sanoa, kuinka monet väsymyksestä kärsivät tosiasiassa eivät saa riittävästi magnesiumia, hän jatkaa.

2. Kärsit lihaskrampeista

Magnesium on tärkeä mineraali myös lihaksiston hyvinvoinnin kannalta. Lisäksi magnesium edistää lihasten terveyden kannalta tärkeiden ravintoaineiden, kaliumin ja kalsiumin vaikutusta elimistössä. Magnesiumin puute voikin siis aiheuttaa lihaskireyttä, -kipuja sekä -kramppeja.

3. Verenpaineesi on korkea

Useat tutkimukset ovat osoittaneet magnesiumilla olevan merkittäviä vaikutuksia sydämen hyvinvointiin ja terveyteen, kuten esimerkiksi verenpaineeseen.

Preventionin artikkelissa todetaan, että tutkijat eivät ole täysin varmoja siitä, mihin magnesiumin ja sydämen terveyden yhteys perustuu, mutta vuonna 2012 julkaistun tutkimuksen mukaan on mahdollista, että kyseinen mineraali vaikuttaa elimistön tulehdustilaan.

4. Kärsit myös D-vitamiinin puutteesta

Angelonen mukaan magnesium edistää myös d-vitamiinin imeytymistä elimistöön. The Journal of The American Osteopathic Associationissa julkaistun tuoreen selonteon mukaan lähes kaikki entsyymit, jotka prosessoivat yhdessä d-vitamiinin kanssa, edellyttävät myös riittävää magnesiumin saantia.

Riittävä d-vitamiinin saanti on erityisen tärkeää vastustuskyvyn, sydämen hyvinvoinnin ja luuston terveyden kannalta.

5. Luustosi on haurastunut

- Noin 50-60 prosenttia magnesiumista on varastoitunut luihin, joten jo pieni mutta jatkuva magnesiumin vaje voi aiheuttaa luukatoa, Angelone toteaa.

Kuten edellä mainittiin, magnesiumin puute voi vaikuttaa myös d-vitamiinin imeytymiseen. Magnesiumin ja d-vitamiinin puute altistavatkin osteoporoosille, eli sairaudelle, jossa luut haurastuvat sekä ovat alttiimpia murtumille.

6. Kärsit jatkuvasti päänsäryistä

Riittämätön magnesiumin saanti voi altistaa sinut myös toistuville päänsäryille, jotka eivät tunnu helpottavan millään. Preventionin artikkelissa todetaan, että migreenistä kärsivillä ihmisillä on tyypillisesti suurempi magnesiumin vaje verrattuna niihin henkilöihin, jotka eivät sairasta migreeniä.

Magnesiumoksidia voidaankin käyttää migreenioireiden, kuten jyskyttävän säryn, pahoinvoinnin, oksentelun ja valoherkkyyden ehkäisemiseksi.

Mistä magnesiumia sitten saa?

Aikuisen naisen päivittäinen magnesiumin tarve on Preventionin artikkelin mukaan 310-320 milligrammaa päivässä, kun taas miehillä vastaava tarve on 400-420 milligrammaa.

Mainioita magnesiumin lähteitä ovat esimerkiksi mantelit, cashewpähkinät, pinaatti, soijamaito, kidneypavut, maapähkinävoi, avocado, perunat ja tumma riisi.

Lue myös: Lievitä stressiä syömällä – 7 ruoka-ainetta, jotka rauhoittavat hermojasi

Lue myös: Addiktoivimmat ruoat listattiin - löytyykö oma suosikkisi listalta?

Lähde: Prevention

Kilpailut

Uusimmat