Kuva: Shutterstock

Vaihda hikiset vaatteet puhtaisiin heti treenin jälkeen – 4 terveyden kannalta tärkeää syytä

15.06.2018 21:45 - Emmi Moilanen

Hiki tukkii ihohuokosia ja näin ollen voi aiheuttaa epäpuhtauksia iholle. Hiestä märät treenivaatteet altistavat myös hiivatulehdukselle.

Raskaan treenin aikana on normaalia hikoilla niin runsaasti, että paitaan muodostuu märät läikät ja kengissä olevat sukatkin alkavat tuntua kosteilta. Urheiluvaatteet tulisikin vaihtaa puhtaisiin mahdollisimman nopeasti treenin päättymisen jälkeen. Yksi syy tähän on hienhaju, joka ei todennäköisesti haihdu ilman suihkua ja puhtaita vaatteita.

Insider listasi myös muut syyt, joiden takia hikisissä treenivaatteissa ei kannata viettää pitkiä aikoja kerrallaan.

1. Hiki tukkii ihohuokoset

Jos viihdyt treenin jälkeen vielä pitkään märissä ja hikisissä vaatteissa on mahdollista, että ihoon puhkeaa epäpuhtauksia. Treenin aikana olisikin suositeltavaa käyttää hikipyyhettä, johon voit kuivata otsaasi urheilun lomassa. American Academy for Dermatologyn mukaan myös heti urheilusuorituksen jälkeen otettu suihku auttaa vähentämään iholta aknea aiheuttavia bakteereja.

2. Epäpuhtaudet myös takapuolen alueella

Jos havaitset takapuolessasi punoittavaa, aknemaista epäpuhtautta, on mahdollista, että olet viettänyt treenin jälkeen liian pitkiä aikoja hikisissä urheiluhousuissa.

- Epäpuhtaudet takapuolen alueella ovat harvoin varsinaisesti aknea. Lievä tulehdustila karvatupissa on kuitenkin mahdollinen, joka puolestaan johtaa punoitukseen ja finneihin, ihotautilääkäri Joshua Zeichner kertoo.

3. Hiivatulehduksen riski kasvaa

Hiestä märät treenivaatteet altistavat sinut myös hiivatulehdukselle. Insiderin artikkelissa todetaan, että hiiva on sieni, joka elää kosteissa ja lämpimissä paikoissa. Lääkäri Faisal Tawwabin mukaan synteettisista materiaaleista tehtyjen treenivaatteiden sijaan tulisikin suosia puuvillaisia vaihtoehtoja.

4. Halkeileva jalkojen iho

Hikitreenin jälkeen olisi tärkeää myös muistaa vaihtaa kuivat ja puhtaat sukat, sillä hiki ärsyttää jalkaterien ihoa. Jos vietät treenin jälkeen pitkiä aikoja samoissa sukissa, on mahdollista, että ennen pitkää iho muuttuu kutisevaksi ja halkeilevaksi.

Jos sinulla ei ole mahdollisuutta käydä suihkussa heti treenin jälkeen, Insiderin artikkelissa vinkataan antamaan jaloille ilmakylpy ennen puhtaiden sukkien vaihtamista.

Lue myös: Kehon muuttuneet hajut voivat paljastaa useita eri terveysongelmia - Yleisimmät vaivat listattiin

Lue myös: Hikoiletko treenatessasi enemmän kuin muut? Asiantuntijoilla on siihen vastaus

Lähde: Insider

Kilpailut

Uusimmat